Hlavní obsah

Ruští vojáci dostali nesplnitelný úkol. Teď na něj doplácí, popisuje expert

Hostem Ptám se já byl vojenský analytik Vojtěch Bahenský (ilustrační foto).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •
Článek

Nervozita v Evropě stoupá úměrně k tomu, jak se blíží 9. květen, datum důležité pro současného kremelského vládce. Co od něj očekávat?

Hostem Ptám se já byl vojenský analytik Vojtěch Bahenský.

„Den pobedy“, tedy den vítězství nad nacismem, má v Rusku velkou symbolickou hodnotu. Vladimir Putin ho označuje už řadu let za nejdůležitější státní svátek, a ve světových médiích se proto objevují spekulace, jestli se Putin neodhodlá k nějakému většímu kroku, třeba k oficiálnímu vyhlášení války Ukrajině a s ní i ke všeobecné mobilizaci.

Změnu v dosavadní taktice Moskva ale nejspíš plánovat bude, protože postup ruských vojáků na východě Ukrajiny je dost pomalý. Podle mnohých analytiků není přitom celý průběh ruské agrese na Ukrajině pro ruskou armádu velkým úspěchem. Vítězstvím se tak šéf Kremlu může v pondělí na Rudém náměstí pochlubit jen těžko.

A roli v tom hraje i západní podpora Ukrajiny v podobě politických proklamací i dodávek vojenského materiálu. Ruský prezident proto opakovaně vyhrožuje, že kdokoli se pokusí zasáhnout do ukrajinské války, bude mít co do činění s „bleskovou reakcí“.

Kam až může Rusko ve válečném konfliktu zajít a lze čekat větší zvrat ve vedení bojů na Ukrajině? A jak mění rozložení sil pomoc ze Západu?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:20 – Věřím, že 9. května nedojde k zásadnímu zvratu. Jsou dvě varianty. Jedna z nich je spekulace, že Den vítězství je ten, do kterého Putin chce vyhlásit úspěch. Někteří spekulují, že ta propaganda bude tak silná, že Putin bude moct říct „dosáhli jsme, čeho jsme chtěli, denacifikovali jsem Ukrajinu, ochránili Donbas. Není pravděpodobné, že by zahájil stažení vojsk, ale může se stát, že vyhlásí konec ofenzivních operací. Na druhé straně je obava, že Rusko vyhlásí nejen válečný stav, ale i mobilizaci. Není jisté, že by se toto projevilo rychle. Jsou pochybnosti, že má Rusko potřebnou infrastrukturu, aby brance zprocesovalo.

2:45 - Ruská armáda má málo lidí, není plně profesionální. Primární plán byla vždy obrana Ruska. Rusku tak chybí pěchotní síly.

5:30 – Je jasné, že Mariupol padne, není jasné kdy. Protože o jeho pádu už mluvíme dlouho, ale není jasné, zda se to stihne do toho Dne vítězství. Pro Ukrajince je to symbol.

7:12 – Získání Chersonu by pro Ukrajinu bylo důležité vítězství. I symbolicky: Cherson je největší město, které Rusko teď kontroluje. Rusko by to připravilo o předmostí na západní straně Dněpru, což by mohlo být důležité, zvláště pokud Rusko stále má nějaké plány pokračovat dál na západ Ukrajiny. Na druhé straně se nezdá, že by Ukrajinci nyní byli schopni překonat Dněpr a tlačit Rusko i z druhého břehu.

8:53 – Rusko v tuhle chvíli postupuje pomalu. Nepodařilo se mu prolomit ukrajinské linie. Nevypadá to, že by prolomení obraných pozic Ukrajiny mělo nastat v blízké době.

10:00 – Mluví se o tom, že Rusko nebude schopno takhle intenzivní operace udržet dlouho. Ať už kvůli nedostatku munice na frontě, ztrátám vojáků i únavě vojáků. Ty není možné udržet v boji permanentně, potřebují si odpočinout. Tam by musela být shoda na tom, jak to propagandisticky podat doma, a zároveň v tom, kde dosud neposílená ruská armáda narazila na své limity.

11:00 - V takové chvíli by došlo k defenzívně Rusů, a to by bylo ale složitější pro Ukrajince, protože ofenzivní operace jsou složitější než defenzivní operace.

12:46 - Západní odstřelovací systémy mohou znamenat obrovskou výhodu pro ukrajinské síly. Můžou pomoci likvidovat velící centra i ruské dělostřelectvo.

14:30 - Nepodceňoval bych staré zbraňové systémy dodávané na Ukrajinu. I ty jsou schopny velmi efektivního nasazení. Dodávky moderních systémů budou výkonnější, ale je otázkou, jak náročné je vycvičit posádky pro tyto stroje. Otázka je i údržba.

16:30 - Válka bude delší. Co do vítězství, nerad mluvím o vítězství nebo porážce. Záleží na tom, jaké cíle si strany kladou. Můžeme to brát ale vzhledem k situaci před válkou – tedy, kdo získá lepší pozici oproti stavu před válkou. U Ukrajiny je otázkou, zda je vítězství vytlačení Rusů z Doněcko-Luhanské oblasti, nebo i Krymu. To by byla velmi složitá operace. Neumím si to představit politicky, jak by bylo v Rusku možné bez kolapsu politického režimu vzdát se Krymu. Ale kdyby Ukrajina obhájila všechna území, bylo by to absolutní vítězství. Ale to myslím, že je velmi na dlouho, pokud vůbec.

18:30 - Ruská armáda je na tom hůř, než se myslelo, ale ty síly pracují v určitých politických podmínkách. Když jsou nastavené nerealisticky, ta armáda nepodá dobrý výkon. Tedy, když jsou nerealistická očekávání a dostanou úkol, který není splnitelný, nebo pro něj nejsou politické podmínky. To se stalo na Ukrajině, kdy předpoklad operace byl nerealistický a vojáci se o tom dozvěděli dva tři dny před invazí.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované