Hlavní obsah

Schůzky s Mynářem? Poučil jsem se, příště to budu řešit po telefonu, říká Rakušan

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Reklama

aktualizováno •
Článek

Nová vláda už má své programové prohlášení. To by už příští týden mělo projít Sněmovnou a pak se kabinet Petra Fialy naplno ujme moci. Jakou vizi má Fialova vláda pro Česko?

Hostem Ptám se já byl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Vláda ve čtvrtek odpoledne odsouhlasila znění svého programového prohlášení pro roky 2022 až 2024. Před poslance s ním pak předstoupí příští středu, když bude Poslaneckou sněmovnu žádat o důvěru. Na prvních prioritách už ale ministři začali na svých resortech pracovat.

„První věc, kterou jsme řešili, je změna fungování Ústředního krizového štábu, za minulé vlády k němu vznikly konkurenční struktury, jako Rada vlády pro zdravotní rizika, tu jsme zrušili. Štáb jsme zúžili a posunuli jeho termín k jednání vlády. Cílem je, aby tam také chodili lidé, kteří mají skutečné rozhodovací kompetence,“ komentoval první kroky na Ministerstvu vnitra Rakušan. Pod ministerstvem má ale vzniknout i skupina proti dezinformacím v covidové sféře, která bude sdružovat odborníky z různých resortů.

A velké změny prý čekají i Českou poštu, ta by se podle Rakušana měla proměnit tak, aby umožňovala občanům lepší komunikaci se státem i v odlehlejších částech republiky. V některých oblastech ale podle ministra vnitra čeká i šetření. „Rezervy u pošty vidím ve středním managementu, ten je skutečně přebujelý, ne u lidí na přepážkách, potom je na místě redukce poboček, ale nechceme, aby mizela pošta z regionů a vesnic. Tedy, že někde nezůstanou velké nemovitosti, ale zredukovalo by se to,“ vysvětlil.

Nový ministr vnitra na sebe nedávno upoutal například schůzkou s policejním prezidentem Janem Švejdarem, po které Švejdar oznámil konec ve vedení a posléze odchod od policie. Rakušan ale měl Švejdarovi sdělit pouze své věcné výtky například ke slovům policejního prezidenta, že povinné očkování znemožní práci ve sborech až desetitisícům policistů.

Nový ministr vnitra by prý za sebe povinnost očkování vítal. „Skutečně myslím, že kdo je v první linii, dennodenně s lidmi a chrání naši bezpečnost, má být očkovaný kvůli sobě, své rodině i tomu, koho potkává,“ řekl s tím, že čeká ještě na rozhodnutí ohledně uznávání protilátek po prodělání onemocnění.

Kromě setkání se Švejdarem byla překvapivá i Rakušanova dvě prosincová setkání s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem, na kterých se podle Rakušana měly řešit například prezidentovy výhrady k ministerským kandidátům. „Tehdy jsem schůzku s kancléřem konzultoval se všemi předsedy koaličních stran, včetně premiéra Fialy. Bylo mi doporučeno tam jít,“ upřesnil. Podruhé prý šlo o plánování způsobu, jak bude ministr informovat prezidenta o bezpečnostní politice Česka. „Já nemám číslo na prezidenta Zemana, pokud mě pan kancléř pozve, že chystáme návštěvu u prezidenta, nevím, jaká je jiná možnost. Jsem ale poučen, pokusím se tyhle věci řešit po telefonu,“ dodal.

Jaké proměny čekají českou státní správu, policii nebo třeba Českou poštu? Proč nový ministr vnitra chodí za hradním kancléřem Mynářem? A kdo jsou sponzoři hnutí STAN?

Pusťte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Budoucnost Česka i schůzky s Mynářem? Odpovídal ministr vnitra Vít Rakušan.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované