Hlavní obsah

Stanjura se opřel do Schillerové: Výsledky její práce jsou katastrofa

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Reklama

aktualizováno •
Článek

Vláda dosud neschválila návrh státního rozpočtu na tenhle rok a jednání přesouvá na příští týden. Plán nového kabinetu je ale už jasný – šetřit, kde se dá. Podaří se to?

Hostem Ptám se já byl ministr financí a první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Ministerstvo financí má posledních pár dnů, aby doladilo návrh rozpočtu na tento rok. Příští týden ho chce projednat vláda a času jí moc nezbývá, jestli má současné rozpočtové provizorium skončit v březnu. Koaliční politici slibují úspory v řádu desítek miliard korun a dušují se, že nebudou zvyšovat daně.

Ministr financí Stanjura přitom už nedávno potvrdil, že letošní rozpočtový schodek by mohl být pod 280 miliard korun. Tedy zhruba o sto miliard méně, než navrhovala minulá vláda tehdejšího premiéra Andreje Babiše.

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová ale snahu současné vlády zpochybňuje. Odhaduje, že výdaje budou vyšší – například kvůli koronavirové situaci – a vládě se zmíněných 80 miliard nepodaří ušetřit.

Dá se opravdu šetřit bez toho, aby to zasáhlo občany? A nemohou škrty v provozu státní správy a platech státních zaměstnanců zhoršit kvalitu služeb pro veřejnost?

Pusťte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Ještě jednáme. Politická dohoda o rozpočtu je ale na světě, říká ministr financí Zbyněk Stanjura /ODS/.Video: Seznam Zprávy

Co v rozhovoru zaznělo?

00:51 - Politická jednání o rozpočtu jsme ukončili v úterý večer, nyní tým mých spolupracovníků dopisuje návrh zákona, doplňuje tabulky, aktualizuje grafy. Politická dohoda je ale na světě. Základní cíle, aby schodek státního rozpočtu byl pod 300 miliard a aby úspory byly v řádu desítek miliard, zhruba 80 miliard korun, se nám podařilo splnit.

02:35 - Obecně mohu říct, že jsme šli především po provozních údajích, zajímal nás počet tabulkových míst, zjišťovali jsme, jaká je realita, jestli místa nelze zrušit. Podívali jsme se na národní dotační programy, kde dochází také k úspoře. U investic jsme sledovali jediné, jestli je proveditelná. V této oblasti jsme neškrtli nic, maximálně ty, které nejde realizovat.

04:50 - Zakázka na obrněná vozidla se nebude konat letos, nelze podepsat smlouvu s dodavatelem, máme soutěž, ve které máme uchazeče, ale nemáme jedinou nabídku. Nelze tak soutěž vyhodnotit.

05:40 - Chceme zřídit něco, co bychom nazvali jako vojenský fond, tam bychom poslali prostředky a ty by se čerpaly, až bude podepsaná smlouva. V rámci rozpočtu Ministerstva obrany musíme zapojit prostředky vědy a výzkumu.

07:25 - Bývalá ministryně, která zadlužila náš stát za dva roky o 830 miliard, byla katastrofální. Ani ne polovina dluhu souvisela s covidem, to ostatní jde na vrub špatného hospodaření vlády.

08:30 - Rozpočtové provizorium skončí v březnu. Neočekávám, že by ve Sněmovně byly problémy. Očekávám, že každé čtení zabere ve Sněmovně den.

09:45 - Karel Havlíček vyhlásil programy, poté co prohrál volby, to, co řekl, nepřenesl do rozpočtu a v rozpočtu, který je teď v Poslanecké sněmovně, tam vyčlenila vláda Andreje Babiše nula korun. Přístup Karla Havlíčka byl takový, že je tam bankomat, kde si každý může přijít, dát kartu a odnést si peníze. My chceme pomoct hlavně těm malým podnikatelům. To je skupina, které chceme představit speciální program.

12:10 - O ukončení povinného vstupu s očkováním do restaurací jsme rozhodli včera. Díky tomu rozhodnutí soudu jsme to urychlili. I tady budou pomocné programy. Celková pomoc provozovatelům by měla být zhruba 3 miliardy korun. Všechny kompenzace jdou na dluh. Je třeba si uvědomit, že i ten omezený rozsah tří miliard je na dluh. Náš přístup je předvídatelný a logický. Budeme podporovat zejména malé podnikatele. Naší snahou bude, aby omezení bylo co nejméně. Rozhodli jsme se neprodloužit nouzový stav. Ideální pro stát a podnikatele je, když jim nikdo nic nezakazuje, a tím pak zaniká potřeba kompenzací.

17:50 - Hledali jsme především neinvestiční dotace podnikatelům. Upravili jsme systém slev na jízdném. Doprava je ale sektor, kde škrtat nebudeme. Máme několik desítek daňových výjimek, ty, které jsou s největším dopadem na státní rozpočet, určitě měnit nebudeme, protože by to mělo dopad na rozpočet. Jsou ale daňové výjimky, které ročně udělají 100 milionů korun, ale když si představím tu administraci, tak to není výhodné. Je tak namístě debata, jestli to nechat nebo ne, pokud by ale kolem toho měla být půl roku politická debata, tak to za to nestojí.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované