Hlavní obsah

Životní úroveň klesne všem. Bude hůře než v 90. letech, varuje Nerudová

Hostem Ptám se já byla ekonomka Danuše Nerudová.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Jak pomoci zemi zasažené válkou a jak dopadne na každého z nás? Důležité otázky pro Česko, ale i pro možné prezidentské kandidáty, mezi kterými by mohla být i ekonomka Danuše Nerudová. Jak by situaci řešila?

Hostem speciálního vysílání Ptám se já: Kdo je tady prezident? z brněnského Kabinetu Múz byla bývalá rektorka Mendelovy univerzity, ekonomka Danuše Nerudová.

Žena, která vážně uvažuje, že se pustí do boje o Pražský hrad, možná na první pohled připomíná současnou slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou. Ale jen na ten první. Ona sama si nemyslí, že má s úspěšnou slovenskou političkou mnoho společného.

Zatímco Zuzana Čaputová je právničkou a Danuše Nerudová ekonomkou, podle bývalé rektorky Mendelovy univerzity jsou odlišné i výzvy, které na budoucího prezidenta České republiky čekají. Ten, kdo čerstvě usedne na jaře roku 2023 do prezidentského úřadu, se totiž bude muset potýkat s následky války na Ukrajině, která trvá už několik týdnů.

Podle Nerudové se proto musí role české hlavy státu ve vypjatých situacích změnit a řešit podle ní musí nejen zahraniční politiku a bezpečnost, ale také připomínat vládě, že jsou skupiny obyvatel, na něž nelze zapomínat.

Současná pravicová vláda pak podle ekonomky bude muset kvůli následkům války sáhnout po silném sociálním programu. Dle Nerudové totiž hrozí chudoba až třetině českých domácností a dopady války podle ní bezpochyby pocítíme všichni.

Kdy Nerudová oficiálně oznámí prezidentskou kandidaturu a na čem její rozhodnutí stojí? Na jaké ekonomické výzvy Česko nesmí zapomenout a jakou roli by v tom měl zastávat prezident?

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu. A na co se ptali diváci? To si můžete poslechnout v úvodním audiopřehrávači nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 – Se Zuzanou Čaputovou jsme jiné, máme jiný background, ona je právník, já ekonom a byla jsem rektorkou univerzity. Ona měla jiné věci, jimiž se zabývala. Ta doba, ve které byla zvolena, byla úplně odlišná od té, ve které se teď nacházíme.

2:30 – O kandidatuře na prezidenta uvažuji, ale se vší pokorou. Nejsme v jednoduché situaci, máme před sebou složitou dobu. Nepotřebujeme prezidenta, který si bude plnit vlastní sny, ale takového, který bude k lidem blízko. Bude chápat, že tu na podzim budeme mít skupinu lidí, kteří na tom nebudou dobře. Bude se muset zajímat o osudy každého jednotlivého člověka. Proto nad tím přemýšlím a nějak to dopadne.

3:00 – Miloš Zeman řekl, že ho baví, když naštve co nejvíc lidí. To úkolem prezidenta není. Možná to je plnění jeho snu.

3:30 – Ve volbách nevyhraje ten, kdo své rozhodnutí ohlásí první. Naše země potřebuje kvalitního prezidenta a neměří se to tím, kdo to ohlásí dřív a kdo to ohlásí poslední.

4:30 – Témata voleb jsou jasná už teď, válka nejsou jen zbraně a tanky a mezinárodní diplomacie. Naše země díky nové vládě se skutečně dostala do toho, že jsme konečně v pozici tvůrců evropské politiky, a já cítím obrovskou hrdost. To téma je ale ekonomické, byť si vedeme na mezinárodním poli dobře, neznamená to, že si povedeme dobře na poli domácím. Jsme v situaci, kdy významně klesne životní úroveň všem. A nevím, zda lidé počítají s tím, že ten pokles bude větší než v devadesátých letech. My ekonomové už bijeme na poplach. Naše pravicová vláda musí přijít se silným sociálním programem. Bude tu třetina domácností, které budou ohroženy chudobou, a to se netýká jen nízkopříjmových lidí, ale i střední třídy. Střední třída zchudne. Valorizace existenčního minima je první krok, ale není dostatečný.

7:00 – Rolí prezidenta je upozorňovat vládu, že je tu skupina lidí, na kterou nelze zapomínat. Vyžadovat od politiků, aby plnili sliby voličům. Jsem přesvědčena, že ale současná vláda si toho je vědoma a přijde s programem, jak pomoci té třetině domácností. Může totiž dojít k radikalizaci společnosti.

8:00 – Budete-li pomáhat plošně a máte-li v rozvratu veřejné finance po vládě, která rozhazovala, tak musíte pečlivě vážit, komu pomůžete. Potřebujeme na to přesný mechanismus, abychom identifikovali ty, kterým je třeba pomoci. Musíme mít dostatečné příjmy na to, abychom těm lidem dostatečně pomohli. Aby ta pomoc byla citelná. To je klíč.

10:00 – Složitá situace nemá jednoduchá řešení, kdo je nabízí, je populista. Dnes se ukazuje, že byť jsme si dlouho mysleli, že nejvíce postiženou skupinou jsou důchodci, tak ty důchody byly alespoň valorizovány. U sociálních dávek to tak není, takže nejhůř jsou na tom samoživitelé a samoživitelky.

14:00 – Pan prezident se zachoval tak, jak se prezident zachovat měl, ale v klíčových okamžicích je jeho rolí jasně ukázat na to, kdo je nepřítel a spojenec. Uklidnit také občany, že bude vláda dělat maximum, aby ochránila občany. Mě mrzí, že prezident není vidět a občany neuklidňuje, určitá role přísluší i první dámě. Já si nevšimla, že by svoji funkci vykonávala v tomto konfliktu.

15:00 – Totální embargo ruských surovin nikdy nejde udělat. Embargo na ruské uhlí je klepnutí přes úplné špičky prstů, protože vývoz Ruska do zemí EU v komoditě uhlí jsou čtyři procenta jeho exportu. Je to symbolické gesto. To citelné, co by mohlo přijít, je embargo na ruskou ropu. To by Rusko citelně zasáhlo, ale je to komodita, která se dá prodávat jinde. Pokud by to nebylo globální, asi by to nemělo smysl. Plyn je dlouhodobý cíl, vypnout kohoutky ze dne na den by šlo, domácnosti by asi přežily, ale nepřežil by náš průmysl.

18:00 – Členové NATO jsou si vědomi, že Putin se snaží vyprovokovat ozbrojený konflikt s Aliancí. Všichni vědí, že jsou hranice, které když budou překročeny, není cesty zpátky.

19:00 – Prezident může být nápadný, ale může dodržovat ústavu. Česku by ale slušel model civilního prezidenta.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované