Hlavní obsah

Šťastný podcast: Krize ruské rozvědky. Na Slovensku úspěch, v Česku to dře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula

Šťastný podcast o ruském vlivu v Česku a na Slovensku.

Reklama

Článek

Proč bychom měli litovat ruskou rozvědku a jaké byly české reakce na výsledek slovenských voleb, to analyzuje Šťastný podcast ve složení Jindřich Šídlo, Konstantin Sulimenko, Tereza Povolná a Ondřej Lasák.

Bezpečnostní informační služba odhalila vlivovou operaci Ruska, které mělo z Prahy do Evropy šířit dezinformace, a dokonce uplácet zahraniční politiky, aby podrývali důvěru lidí v Evropskou unii. „Ty peníze podle zjištění Deníku N a Spiegelu dostávali v Praze v hotovosti. A upřímně: kde jinde než v Praze? Možná snad v Příbrami na fotbalovém stadionu,“ komentuje Jindřich Šídlo.

Ačkoliv se panel Šťastného podcastu shoduje, že název webu „Voice of Europe“, který se těchto aktivit měl dopouštět, nikdy před vypuknutím aktuální kauzy neslyšel a že zní buď jako nepovedená verze Eurovize, nebo ještě horší projekt Evropské komise, rozhodně není radno podceňovat lidi za ním, Viktora Medvedčuka a Arťoma Marčevského.

„Medvedčuk byl dlouhodobě jedním z nejvýznamnějších představitelů ukrajinské proruské opozice a odsouzený zrádce. Mimochodem, kmotr jeho dcery je Vladimir Putin,“ popisuje Konstantin Sulimenko.

Pusťte si i Šťastné pondělí na toto téma

Případ Voice of Europe ale poukázal na jeden velký nešvar ruských vlivových operací v Česku – není kde brát schopnou pracovní sílu. To zapříčinilo, že se Rusové museli pro pořizování rozhovorů spokojit s takovými lidmi, jako jsou Jindřich Rajchl, Zuzana Majerová, Cyril Svoboda nebo Jiří Paroubek. S tím už má ale aspoň Moskva dobré zkušenosti z jedné z předchozích akcí.

„V roce 2008, když se jednalo o stavbě amerického radaru v Brdech, řekl Alexandr Vondra, že půlka ČSSD v čele s Jiřím Paroubkem je řízená GRU. A Paroubka to tenkrát absolutně rozlítilo. Na druhou stranu pravda je taková, že tam tenkrát všichni více či méně vědomě sehráli roli užitečných idiotů,“ krčí rameny Šídlo.

A bohužel pro Rusko to nevypadá, že by se to mělo v nejbližší době v Česku změnit. „Říkám si, že to musí být strašný osud pracovat v GRU, mít za úkol rozšířit ruský vliv do zemí, jako je Česko, a pak být nucen pracovat s takovým materiálem, jako jsou tihle lidé,“ uzavírá téma Sulimenko.

Úspěchy na Slovensku

V tématu ruského vlivu ve střední Evropě jsme pokračovali i ve druhé části Šťastného podcastu, kde se věnujeme vyjádření politiků na sociálních sítích – tentokrát konkrétně ohlasům na slovenské prezidentské volby, které poměrně drtivě vyhrál provládní kandidát Peter Pellegrini.

„Nejvíce mě zaujaly reakce z opozičního hnutí ANO, kde se zdálo, že každý poslanec musel Peteru Pellegrinimu povinně pogratulovat,“ všimla si Tereza Povolná a ilustrovala to citací Ondřeje Prokopa: „Slováci si zvolili cestu sebevědomého národa, který ví, co chce, a nehodlá být nadále jen vazalem Bruselu. Trošku mě mrzí, že stejně národní hrdosti a selského rozumu jsme v posledních volbách neměli i my.“

„Ano, Ondřej Prokop se u mě svou gratulací zařadil hned vedle Tomáše Vandase, předního českého nácka, který vyjadřoval nad vítězstvím údajného sociálního demokrata stejnou radost. Svět je asi jiný, než byl v mém dětství,“ krčí rameny Šídlo.

Zaměřili jsme se také na reakce Danuše Nerudové, Pavla Blažka, novinářů z Česka i Slovenska a některých dalších poslanců hnutí ANO. A jako experti na všechno oglosujeme i budoucnost Ivana Korčoka ve slovenské politice. Pusťte si celou epizodu v přehrávači v úvodu článku, na webu Podcasty.cz nebo ve vaší oblíbené podcastové aplikaci.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované