Hlavní obsah

Nejbohatší muž světa se nudí a koupil si novou hračku: podíl v Twitteru

Foto: Profimedia.cz

Hostem podcastu Stopáž je technologický novinář Dávid Tvrdoň.

Reklama

Článek

„Pro Elona Muska pravidla moc neplatí, navíc je velkým zastáncem svobody slova. Uvidíme, jestli se to bude snažit vtisknout i sociální síti Twitter, kde se v posledních měsících stal největším akcionářem,“ říká novinář Dávid Tvrdoň.

Aktuálně nejbohatší muž planety – a také šéf elektroautomobilky Tesla nebo zakladatel vesmírné dopravní společnosti SpaceX – tento týden zaskočil byznysový a technologický svět, když odhalil, že si pořídil 9,2 % akcií sociální sítě Twitter.

Elon Musk se tak stal největším akcionářem Twitteru, má tak větší podíl než samotný zakladatel sítě Jack Dorsey, ten drží jen 2,3 % akcií společnosti. Musk navíc získal místo ve správní radě Twitteru. K čemu mu to bude?

„Ze všech teorií, proč Elon Musk koupil Twitter, se nejvíc kloním k té, že se zkrátka nudí a potřebuje trochu vzrušení v životě. Poslední dny se na Twitteru svých fanoušků ptal, jestli nemá založit novou sociální síť. Ale to není úplně jednoduché, podívejte se třeba na sociální síť Donalda Trumpa, která se jmenuje Truth – po měsíci provozu je to debakl. Muska podle mě nalákala možnost ovlivňovat, kam bude Twitter směřovat,“ vysvětluje technologický novinář Dávid Tvrdoň v podcastu Stopáž.

Excentrický miliardář si tuto sociální síť velmi oblíbil. Musk tweetuje pravidelně, komunikuje s fanoušky i hejtry a různě vodí investory za nos, kvůli čemuž často čelí právním sporům s americkou Komisí pro kontrolu cenných papírů.

„Twitter nepatří počtem aktivních uživatelů mezi největší sociální sítě, ale má velký vliv. Ten šum, co dokáže vygenerovat jeden tweet, to si pamatujeme dobře z dob Donalda Trumpa,“ říká Tvrdoň.

Po odchodu zakladatele Twitteru Jacka Dorseyho z pozice CEO loni v listopadu začala sociální síť uvádět mnohem více funkcí a produktových novinek, rozhýbala se. Co přesně tedy se Twitterem zamýšlí Elon Musk?

„To zatím nevíme a je to jeden z otazníků. Musk teď do Twitteru jako aktivní akcionář přinese hlavně dvě věci – tou hlavní je nejistota, protože Elon je nekontrolovatelná střela, pro něj pravidla platí jen velmi těžko a rád je porušuje. Musk je také až absolutistický zastánce svobody slova. Například nechce cenzurovat ani ruská dezinformační propagandistická média,“ dodává novinář.

Vrátí Elon Musk na síť „zabanovaného“ amerického prezidenta Donalda Trumpa? A jak by se Twitter proměnil po zavedení editovacího tlačítka? A bude si Musk s vedením sítě notovat v podpoře krypta? Poslechněte si celou epizodu v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované