Hlavní obsah

Stopáž: Vládní škrty nejvíce odneslo zdravotnictví. Hrozí stávka?

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Hostem podcastu Stopáž je Daniela Přádová, redaktorka Seznam Zpráv se zaměřením na české zdravotnictví. (Ilustrační foto)

Reklama

Článek

„Celé to působí tak, že vláda hledala všemožné způsoby, jak schodek státního rozpočtu snížit, a tady se prostě naskytla možnost, jak ten ‚problém‘ převést na pojišťovny,“ vysvětluje redaktorka Daniela Přádová škrty ve zdravotnictví.

V letošním rozpočtu, který kabinet Petra Fialy schválil tuto středu, našel ministr financí Zbyněk Stanjura úspory za téměř 77 miliard korun. Největší položku „škrtl“ ve zdravotnictví, když vrátil platby za státní pojištěnce na úroveň loňského roku – z rozpočtu se tak ušetří 14 miliard korun.

Je to ale opravdu taková úspora, jak se tváří?

„Podle návrhu kabinetu Andreje Babiše se měly platby za státní pojištěnce od 1. ledna zvednout o 200 korun na osobu měsíčně, což mělo do českého zdravotnictví přinést těch 14 miliard navíc. Ale nová vláda Petra Fialy tohle navýšení stopla. Zdravotní pojišťovny přitom na ty navýšené prostředky už nastavily své pojistné plány, je vydána úhradová vyhláška, podle které se jede, jsou uzavřené dohody mezi poskytovateli péče a pojišťovnami – ty peníze se zkrátka někde musí vzít. Nakonec to dopadne tak, že se těch 14 miliard vezme z rezerv pojišťoven,“ vysvětluje redaktorka Daniela Přádová v podcastu Stopáž.

To je ale problém. Hrozí, že některé pojišťovny své rezervy zcela vyčerpají a mohly by se dostat příští rok do problémů.

„To navýšení plateb bude příští rok stejně nutné, je to takové zadělávání si na budoucí problémy,“ říká Přádová.

Proti škrtům se ozvaly se zejména zdravotnické odbory. Ty kritizují nejen zmrazení plateb za státní pojištěnce, ale také ohlášené úspory na hygienách. V úterý vstoupily do stávkové pohotovosti.

„Vyhlášení stávkové pohotovosti automaticky neznamená, že by odbory vstupovaly do stávky, zejména chtěly na problém upozornit. Už došlo k dalším jednáním, například na tripartitě, která ale na postoji vlády nic nezměnila. Je ale pravda, že Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče je poměrně viditelnou a slyšitelnou organizací a mělo by se s ní počítat,“ dodává Přádová.

Chce ministr Válek jen škrtat, nebo má plán na systémové změny v českém zdravotnictví? Jak konkrétně škrty dopadají na hygieny? A plánují se úspory ve zdravotnictví i jinde v Evropě?

Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované