Hlavní obsah

Trafika: Když má norský tučňák vyšší rating než Farského univerzita

Foto: Seznam Zprávy

Poslechněte si další díl podcastu, kde Konstantin Sulimenko zkouší známé osobnosti z událostí uplynulého týdne.

Reklama

Článek

Nestíháte číst všechny zprávy o dění v Česku i ve světě? Právě proto je tu podcast Trafika. Co je pravda a co blud, ve zpravodajském kvízu Konstantina Sulimenka hádali spisovatelka Klára Vlasáková a komentátor Petr Honzejk.

Uplynulé dny byly extrémně nabité událostmi. Vláda Petra Fialy po 23 hodinách jednání získala důvěru Sněmovny, rozhořela se kauza kolem odměňování kurýrů společnosti Rohlík, začala platit nová opatření a pořádaly se další protesty.

A po sedmi letech také definitivně skončil jeden z nejtrapnějších soudních sporů v dějinách země: Boj o neexistující Peroutkův článek, který prezidenta usvědčil z lhaní. Jenže Hrad se rozhodl mít poslední slovo a v tiskovém prohlášení se pokusil matematicky dokázat, že prezident vlastně vyhrál 3:1.

„Takhle se dá dezinterpretovat úplně všechno, Hrad ve skutečnosti nevyhrál 3:1,“ komentuje troufalost Kanceláře prezidenta republiky Petr Honzejk, „to bychom mohli rovnou předělat pravidla Premier League a Sunderland posadit na první místo. Důležité je říct, že prezident od začátku říkal, že existuje nějaký bizarní článek Hitler je gentleman, a takový článek prostě neexistuje. Všechno ostatní jsou kecy,“ dodává v podcastu Trafika.

„Mně přijde bizarní, že tohle se děje spoustě z nás: Máme pocit, že jsme něco četli a někde jsme to viděli. Určitě to tak bylo, jenom je možná dobré se na chvilku zastavit a než to člověk vypustí, tak to ‚zčeknout‘,“ radí Klára Vlasáková.

Poslechněte si předchozí díl Trafiky

Další z velkých kauz uplynulého týdne bylo nečekané oznámení Jana Farského, že v řádu dní odlétá na několikaměsíční stáž do USA, ale poslanecký mandát si nechá. Výrazná tvář hnutí STAN schytala za toto rozhodnutí kritiku ze všech stran. A přidali se i naši dnešní hosté.

„Hodně mě to překvapilo. Hlavně mě překvapilo, že to věděl dlouho, a stejně tahle informace před volbami nezazněla. Plus mi přijde zvláštní, že z toho vyznívá, že buď akademická, nebo poslanecká práce je pohodlný vedlejšák. To by se asi v Oregonu divili,“ glosuje Vlasáková.

Podobný názor má i komentátor Hospodářských novin. „Jasně, že by měl Jan Farský rezignovat. Ještě navíc když se necháte zvolit předsedou klubu a druhý den řeknete, že na půl roku jedete pryč na prestižní univerzitu. A pak se ukáže, že to není půl roku. A pak se ukáže, že to není prestižní univerzita, ale má horší mezinárodní rating než Univerzita Karlova,“ říká Honzejk.

Ani v týdnu nabitém důležitými událostmi jsme nezapomněli na méně podstatné, ale o to zábavnější bizarní novinky. V Trafice tak zjistíte, která podivná hnutí a iniciativy pořádaly minulý týden antivaxerský protest, jakou hodnost má nejvýše postavený tučňák v norské armádě a jaký slib dal plešatým občanům kandidát na prezidenta v Jižní Koreji.

Vyhrál v kvízu o nejisté realitě současného světa komentátor, nebo spisovatelka dystopické sci-fi? Nebo se oba nechali nachytat fake news? To zjistíte v plné verzi podcastu Trafika. Pusťte si ji v přehrávači v úvodu článku.

Trafika

Konstantin Sulimenko a jeho hosté se v zábavném kvízu ohlíží za důležitými i bizarními událostmi uplynulého týdne.

Poslouchejte každou neděli na Podcasty.cz, na Rádiu Expres FM a Seznam Zprávách a také ve všech podcastových aplikacích.

Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované