Hlavní obsah

Trafika: Ruské lži a válka umí nadzvednout i znuděné youtubery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Hosty podcastu Trafika byli youtuber Jan Macák známý jako MenT a Štěpánka Cimlová alias Štěkánka the Učitelka.

Reklama

Článek

Nestíháte číst všechny zprávy o dění v Česku i ve světě? Právě proto je tu podcast Trafika. Co je pravda a co blud, dnes ve zpravodajském kvízu Konstantina Sulimenka hádali influenceři MenT a Štěkánka.

Jak a jestli vůbec mluvit s dětmi o válce? Opatrně a citlivě, ale jednoznačně ano, prohlašuje Štěpánka Cimlová, která se na TikToku pod přezdívkou Štěkánka the Učitelka věnuje i popularizaci vzdělávacích témat. V Trafice poradila, jak k tomu mohou přistoupit třeba i rodiče.

„Když se dítě samo zeptá, tak je zralé na odpověď,“ říká Cimlová. „Je samozřejmě potřeba přizpůsobit odpověď věku. A hlavně zjišťovat, jestli děti chápou, co jim říkáte. Protože jakmile dojde k nepochopení, riskujeme, že dítě zapojí svou fantazii. Což je v takových případech něco, co zapojovat nechcete.“

Svou roli samozřejmě hraje i věk a rodiče by podle ní neměli zapomínat na fakt, že starší děti často hledají informace na internetu.

Mohou tam třeba zjistit, že i tradičně apolitičtí influenceři se začali vyjadřovat k dění na Ukrajině. Jeden z nejpopulárnějších českých youtuberů MenT to v Trafice rozebral dopodrobna. Sám se jinak věnuje hlavně natáčení odlehčených zábavných videí, ale k Putinově agresi už se vyjádřit musel.

„Tohle bylo poprvé, co jsem pocítil potřebu se vyjádřit. Uvědomil jsem si, že tady existují čeští influenceři, kteří se netají tím, že podporují ruskou agresi, zabíjení civilistů a všechna zvěrstva, která Putin na Ukrajině páchá. Možná trochu v afektu jsem nazval takové lidi odpad, ale stojím si za tím. Tohle už přešlo politiku, to není normální situace,“ vyslovuje se MenT.

Kromě Ukrajiny jsme v Trafice nezapomněli i na jiná témata. Zajímavou zprávou bylo třeba zrušení nebo pozastavení některých politických stran Nejvyšším správním soudem. Kromě mnoha protiislámských spolků na jedno použití soud nařídil pozastavit činnost třeba i hnutí ANO, vytrollíme Europarlament. To je recesistický spolek, který od státu získal za hlasy v evropských volbách přes milion korun, a nyní není jasné, na co je využil. To jen kdybyste zase někdy příště chtěli volit recesistickou stranu…

„Myslím, že se představitelé té strany řídí starým řeckým příslovím ‚vydělávat cash furt základ je‘,“ glosuje MenT. „Ano, to byl myslím Platón, kdo to řekl jako první,“ přidává se Štěkánka.

A jaká další témata přišla na přetřes? Třeba tajný trik ruských moderátorů na udržení ledového klidu při lhaní v přímém přenosu. Bavili jsme se i o nové počítačové hře, kde v roli ukrajinského traktoristy odvážíte tanky ruských okupantů. A prozradíme i obří lež týkající se největší brambory světa. Hlavně se ale dozvíte, jak využít TikTok na získání zpráv o válce přímo od lidí z Ukrajiny a Ruska.

Zvítězil při rozpoznávání pravdy od lži slavný youtuber, nebo tiktoková učitelka? Nebo oba podlehli přívalu propagandy?

Vše se dozvíte v podcastu Trafiky v přehrávači nahoře.

Trafika

Konstantin Sulimenko a jeho hosté se v zábavném kvízu ohlíží za důležitými i bizarními událostmi uplynulého týdne.

Poslouchejte každou neděli na Podcasty.cz, na Rádiu Expres FM a Seznam Zprávách a také ve všech podcastových aplikacích.

Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované