Hlavní obsah

Jak vydělat v roce Tygra? Drž se Ameriky a získáš aspoň 10 %, radí Vávra

Foto: Seznam Zprávy

Radovan Vávra předpovídá, co se na akciových trzích bude dít v příštím roce. Poslechněte si nový díl podcastu Ve vatě.

Reklama

Článek

Rok 2022 je v čínském horoskopu rokem vodního Tygra. „Na kapitálových trzích ale budeme mít rok Opice. Čeká nás hysterie a opičí křepčení. Bude to rok hysterických pohybů nahoru a dolů,“ říká Radovan Vávra.

Variantu omikron možná vystřídá nějaká jiná. Ovšem i na trzích bude stále platit, že jeden covid vládne všem. Jak si postavit portfolio, aby ho člověk při každé nové variantě koronaviru nemusel vyprodávat? Tomu se věnuje nový díl podcastu Ve vatě.

Radovan Vávra v něm navrhuje tři řešení podle věku investora. „Nejstarším spoluobčanům bych doporučil, aby si koupili Dluhopis Republiky s protiinflačním faktorem. Kvůli tomu, jak vysokou inflaci budeme po příštích několik let mít, protože ji nelze tak rychle vymazat.“

Komu je kolem 20 let, tomu Vávra doporučuje nakoupit fond, jenž kopíruje vývoj technologických akcií. „Díval bych se na fondy, které mají ticker VGT (Vanguard IT Index Fund ETF, pozn. red.) – ty investují do Applu, Microsoftu, Nvidia. Jsou to fondy trochu rizikovější, ale když máš třicetiletý investiční horizont, tak je to jedno,“ radí investor.

Amerika udělá až 15 procent

„Pak máš ty nešťastníky, kteří mají hypotéku, tři děti a horko těžko něco ušetří. Těm bych doporučil ETF, který kopíruje S&P 500. Ani oni by se na něj neměli dívat každý den. Budou dny, kdy uvidíme skoky o dva procentní body dolů. Ale ten fond jim příští rok udělá 10 až 15 procent a já věřím, že to tak dopadne,“ odhaduje Radovan Vávra.

„Zůstaňte ve Spojených státech. To neznamená, že v Evropě nejsou ziskové tituly. Jsou, ale museli byste se pustit do stock pickingu, který je dobrý pro profíky a lidi, co si hrají s deseti tisíci korunami. Ne pro ty, kteří chtějí investovat pro vnoučata,“ radí investor v podcastu Ve vatě.

Poslechněte si předchozí díl podcastu

Malí investoři zabili vlky z Wall Streetu

Druhý covidový rok na trzích podle Vávry charakterizuje bezprecedentní úspěch drobných neboli retailových investorů. „Rok 2021 byl rok poučených retailových investorů, kteří v některých případech nejenže porazili, ale zabili vlky z Wall Streetu,“ naráží Vávra na dění kolem akcií americké firmy GameStop.

Čím to? „V USA, ale i u nás se na kapitálový trh začínají vrhat lidé bez předsudků. Netrpí přehnanou úctou k autoritám a jsou schopni koordinovaného postupu. I když některá vítězství jsou vlastně nespravedlivá,“ hodnotí Radovan Vávra.

Radovan Vávra

*1963. Investor, bývalý bankéř, majitel twitterového účtu @BlanikZ.

V 90. letech byl členem představenstva Citibank. Mezi roky 2000 až 2001 byl generálním ředitelem a předsedou představenstva Komerční banky. V letech 2002 až 2003 šéfoval Union bance.

Je řadovým členem TOP 09 na Praze 1.

Které akcie válely?

Dopadlo to jinak, než to na počátku roku vypadalo. „Učebnice nám říkala: prodejte technologické akcie Applu a Tesly a kupte si hodnotové akcie Caterpillar a McDonald's. Já jsem zavřel oči, řekl ‚nechci to slyšet‘ a výsledek mi dal na Tesle za pravdu. Ale byl to mimořádně riskantní postup,“ míní Vávra.

Podle Vávry letos mezi technologickými společnostmi vítězila zejména „monstra“. „Taky jsem zaznamenal kolosální neúspěchy, některé mé tituly se letos propadly o 40 procent.“

Pokud vás zajímá, co čekat od investičního roku 2022, poslechněte si podcast v přehrávači úvodu článku nebo ve vaší oblíbené podcastové aplikaci.

Ve vatě

Podcast Radovana Vávry a Markéty Bidrmanové. Poslechněte si konkrétní rady známého investora na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství.

O čem byste chtěli poslouchat příště? Co máme zlepšit? A co naopak určitě neměnit? Vaše připomínky, tipy i výtky uvítáme na adrese audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované