Hlavní obsah

Vlevo dole: Nastartovaný Babiš děkuje soudu a Středulovi

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

První velká debata prezidentských kandidátů a rozsudek v kauze Čapí hnízdo přinesly Babišovi nové trumfy.

Reklama

Článek

Šéf hnutí ANO, který se doposud skrýval před nepříjemnými dotazy a debatami, je čtyři dny před prezidentskou volbou jako politý živou vodou.

Lepší závěr kampaně před prezidentskou volbou si Andrej Babiš ani nemohl přát. Nejprve v neděli oznámil odborový boss Josef Středula, že z klání odstupuje. Sice své levicové příznivce vyzval k podpoře Danuše Nerudové, ale ti spíš zamíří k šéfovi hnutí ANO.

„Z prohlášení například sociálních demokratů, kteří se chystali Středulu volit, vyplývá, jak moc jsou jeho odstoupením zklamaní. Téměř se cítí zrazení. A dávají najevo, že se rozhodně nebudou řídit jeho doporučením volit Nerudovou,“ říká politická reportérka Lucie Stuchlíková.

V pondělí mu pak udělal ještě větší radost soudce Jan Šott, když ho osvobodil v kauze podvodu s 50milionovou dotací v kauze Čapí hnízdo. To může být důležité, protože Babiš potřebuje získat nejen hlasy skalních příznivců hnutí ANO, ale také nerozhodnutých a váhajících. A právě pro ty představa obžalovaného nebo odsouzeného miliardáře na Hradě byla překážkou, proč ho volit.

„Z odůvodnění soudce Šotta vyplývá mimo jiné to, že žalobce Jaroslav Šaroch neodvedl moc dobrou práci, neřídil se pokyny nejvyššího státního zástupce a nevyužil všechny důkazy, které shromáždila policie,“ všiml si Václav Dolejší.

Oba političtí reportéři v Reaktoru (rychlé epizodě podcastu Vlevo dole) probírají, co všechno těmto dvěma momentům předcházelo, proč se staly a hlavně, jak mohou ovlivnit výsledek prezidentské volby.

Poslechněte si Reaktor v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované