Hlavní obsah

Najednou mu justice nevadí… Porazím ho ve volbách. Babišovi soupeři reagují na verdikt

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Kandidát na prezidenta a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Reklama

aktualizováno •

Přinášíme reakce kandidátů na prezidenta a politiků na verdikt soudu, který zprostil Andreje Babiše obžaloby v kauze Čapí hnízdo.

Článek

Pražský Městský soud dnes nepravomocně osvobodil bývalého premiéra a prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách.

Babiš na rozhodnutí soudu reagoval na svých sociálních sítích, na 12. hodinu ohlásil tiskovou konferenci v Průhonicích, kde bydlí.

Seznam Zprávy zjišťovaly reakce politiků a prezidentských kandidátů na verdikt soudce Jana Šotta.

Petr Pavel napsal, že je nutné se Andreji Babišovi postavit ve volbách.

„Babišovi posílenému rozhodnutím soudu a o voliče Středuly (z prezidentské volby odstoupil, pozn. red.) se musí postavit někdo, kdo má potřebné zkušenosti a své největší bitvy už má za sebou. Babiše s Vaší podporou porazím ve volbách, pojďte volit,“ reagoval na twitteru Pavel.

Nerudová: Ve 2. kole Babiše porazím

Danuše Nerudová napsala, že má Česko nezávislou justici a že kauza Čapí hnízdo nebyla zpolitizovaná, jak tvrdil Andrej Babiš. „Nic to ale nemění na tom, že Andrej Babiš v politice dlouhodobě prosazuje pouze své vlastní zájmy, přispívá k rozvracení demokracie. V druhém kole Andreje Babiše porazím,“ napsala ve vyjádření.

Více o rozhodnutí soudu čtěte zde:

Podle senátora a kandidáta na prezidenta Pavla Fischera byl sice Babiš osvobozen, ale podle něj to neznamená, že se nedopustil podvodu - pouze se nepodařilo prokázat trestný čin.

„Výsledek je závislý na celé řadě faktorů a soudci ho právě odůvodňují, jen spis má 35 tisíc stran. Na základě tohoto rozsudku hodnotí Babiš justici jako nezávislou. Kdyby ale rozhodla jinak, nezávislá by už nebyla? Co je to za nesmysl? Svými nebezpečnými výroky o politickém procesu Andrej Babiš systematicky podrýval důvěru v nezávislou justici. Nyní by se měl okamžitě omluvit a vyvodit z toho pro sebe důsledky,“ myslí si Fischer.

Marek Hilšer rozhodnutí soudu respektuje. „Nicméně kauza Čapí hnízdo je pouze malý střípek v mozaice negativního působení Andreje Babiše v této zemi. Řada věcí zůstává nevyjasněná, například otrávení řeky Bečva. Andrej Babiš a jeho dlouhodobý střet zájmů zůstává nebezpečím pro Českou republiku,“ uvedl Hilšer.

Své vyjádření zveřejnil také Tomáš Zima. „Ano, soud zprostil pana Andreje Babiše obvinění. Opakovaně jsem říkal, že v demokratické společnosti rozsudky činí soudy, nikoliv média,“ napsal ve vyjádření pro Seznam Zprávy Zima.

Další kandidát Karel Diviš si nemyslí, že se stalo něco úplně zásadního.

„Do posledního předvolebního týdne je to pro Andreje Babiše dobrá zpráva, odsouzení by ho přinejmenším u části voličů poškodilo. Když se na věc podíváme ale hlouběji, k žádné velké změně vlastně nedošlo. Pokud se státní zástupce odvolá, což lze očekávat, Andrej Babiš bude i nadále čekat na pravomocný rozsudek,“ myslí si.

Fiala: Verdikt je třeba respektovat

Reagují už také vládní politici. Premiér Petr Fiala (ODS) ve vyjádření napsal, že rozhodnutí nezávislého soudu je třeba respektovat a že si stejně na několik let trvající kauzu vytvořil každý nějaký názor.

„Co je ale podstatné: Ty opravdové politické zápasy se v demokracii odehrávají ve volbách, nikoliv v soudních síních. A tato veliká příležitost nás čeká už tento pátek a sobotu. Pojďme k volbám a pojďme řešit budoucnost,“ reagoval Fiala na verdikt soudu.

Podle šéfky Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) je právní stát pilířem demokracie a rozhodnutí soudu respektuje.

„Neměli bychom však zapomínat na rozhodnutí Evropského úřadu pro boj proti podvodům, který konstatoval, že projekt na výstavbu farmy Čapí hnízdo provázelo opakované porušení zákonů,“ napsala v SMS zprávě pro Seznam Zprávy.

Ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan měl podobný komentář jako premiér.

„Právní stát stojí na tom, že respektujeme rozhodnutí justice, ať se nám osobně líbí, či nelíbí. O charakteru pana Babiše si veřejnost udělala názor sama nejen během procesu – veřejně přiznaná lež, chování k vlastní rodině. A svůj osobní soud ať si každý vynese sám, třeba u voleb,“ uvedl v SMS zprávě.

Schillerová: Lidé by si měli sáhnout do svědomí

Poslanci ANO verdikt soudu přirozeně vítají, jako například šéfka poslaneckého klubu ANO a exministryně Alena Schillerová (ANO).

„Vždy jsem říkala, že o vině a nevině rozhoduje jen soud a že já věřím v nezávislost justice. A soud teď potvrdil, že celé to obvinění, které ovlivnilo několikrát volby, mnoho let ničilo Andreji Babišovi život, bylo od začátku nesmyslné. Do svědomí by si měli sáhnout všichni ti, kteří Andreje Babiše už dávno odsoudili, kteří vynášeli verdikty místo soudu. Ale bohužel se obávám, že to neudělají,“ napsala ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Zeman blahopřál Babišovi

Prezident Zeman po vyhlášení rozsudku v kauze Čapí hnízdo telefonoval Babišovi, poblahopřál mu ke zproštění obžaloby. Bylo to povzbuzení, řekl Babiš.

Podívejte se ve videu na reakci Andreje Babiše na verdikt soudu:

Reakce Andreje Babiše na rozhodnutí soudu.Video: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované