Hlavní obsah

Šéf ČSSD po odstoupení Středuly: Budu volit „menší zlo“

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda ČSSD Michal Šmarda na momentce z víkendového sjezdu strany.

Reklama

aktualizováno •

Předseda odborů Josef Středula v neděli vzdal boj o prezidentský post. Podle vedení ČSSD, která ho podporovala, jde o neúspěch pro levici. K Andreji Babišovi se však vedení strany přimknout nechce a bude volit „menší zlo“.

Článek

Prezidentská volba končí pro levici neúspěchem. Tak vidí situaci po nedělním odstoupení Josefa Středuly z boje o Hrad vedení ČSSD. Předseda sociální demokracie Michal Šmarda uvedl, že volba pro něj nyní bude těžká.

„To ale neznamená, že k volbám nepůjdu nebo že nevím, koho budu volit,“ řekl Šmarda pro Seznam Zprávy. Svoji volbu si však chce nechat pro sebe.

Rozhodnutí soudu zaskočilo politiky

Prezidentský kandidát Andrej Babiš byl v pondělí ráno zproštěn obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Na rozhodnutí soudce začali okamžitě reagovat jeho soupeři v prezidentské volbě, ale i další politici.

Uvedl jen, že nebude volit nikoho, kdo představuje minulost. „Nechci prezidenta, který by při každé příležitosti musel zdůvodňovat svoji komunistickou minulost a omlouvat se za to, kde na koho práskal,“ řekl Šmarda.

Uvedl, že si neumí představit, že by sociální demokraté nyní přešli od Josefa Středuly k Andreji Babišovi, a to kvůli jeho minulosti v KSČ, ale i kvůli „selháním v podnikání“. Pondělní osvobozující rozsudek v kauze Čapí hnízdo na tom nic nemění. „U soudu se rozhoduje o tom, jestli má být člověk na svobodě, ne zda má být prezidentem,“ řekl Šmarda, podle nějž je Babiš stále člověkem, který dokáže nespravedlnosti využít ve svůj prospěch. „Prezident by se měl ale snažit nespravedlnosti v systému odstraňovat, aby byl svět lepším místem.“

Dodal, že v čele státu si nedovede představit ani Karla Diviše a Jaroslava Baštu, jejichž nedělní vystoupení v superdebatě České televize označil za nedůstojné.

„S ostatními kandidáty se sice ideologicky neshodnu, ale vyberu si mezi nimi,“ řekl předseda ČSSD.

Odstoupení Josefa Středuly z boje o Hrad ho překvapilo, nicméně uvedl, že chápe, že Středula byl pod obrovským tlakem.

„Prezidentská volba tak pro levici končí neúspěchem. To ale nemůže zabránit tomu, abychom usilovali o co nejlepší vztahy s odbory a společně hájili zájmy zaměstnanců. To je nakonec to nejdůležitější,“ řekl Šmarda.

Co znamená odstoupení pro samotného Středulu?

Středulovo odstoupení z prezidentské volby je prospěšné především pro samotného Středulu. Vliv na volbu jako celek bude spíše symbolický, smíšený a vlastně marginální, píše ve svém komentáři komentátor Seznam Zpráv Martin Čaban.

Místopředseda ČSSD Martin Netolický projevil ve svém příspěvku na facebooku pro Středulovo rozhodnutí velké pochopení. „Nevím, zda vlastně jde o překvapení nebo spíše realistické zhodnocení vlastních šancí. I nadále si Pepy vážím. Možná po dnešku ještě více,“ napsal Netolický a dodal, že Středuly by možná na Hradě bylo škoda.

„A koho budu volit v prvním kole? Ještě nevím. Nicméně po odstoupení Josefa Středuly je jedním z adeptů bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Ostatně ho znám jako slušného pracovitého člověka, ale také odborníka. Uvidíme, co přinesou další dny,“ napsal Netolický.

Jednotní v názoru na situaci nejsou ani odboráři, kteří Středulu ve velkém podporovali. „Mám první ohlasy, že někteří odboráři jsou zklamaní, jiní odboráři ale říkají, že odstoupil důstojně a se ctí,“ řekl Zdeněk Heller, předseda odborového svazu pracovníků textilního, oděvního a kožedělného průmyslu Čech a Moravy.

On sám označil Středulovo odstoupení za důstojné a podporu Nerudové za logickou.

„Josef se vymezoval vždycky tvrdě proti kandidátům s komunistickou minulostí, takže v podstatě nemohl jmenovat ani Pavla, ani Babiše,“ vysvětlil Heller.

Místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Vít Samek se ke Středulově odstoupení stavěl zdrženlivě. „Pro odbory je to inertní věc, protože on byl občanským kandidátem,“ řekl Samek. Dodal, že mnoho odborářů Středulovu kampaň nepodpořilo, protože si přálo jeho pokračování v čele ČMKOS.

Aktualizace: Doplnili jsme reakce odborářů.

Reklama

Doporučované