Hlavní obsah

Vlevo dole: Existují ještě Piráti?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Ivan Bartoš se před volbami jezdil ukazovat do Bruselu jako budoucí premiér, ale dopadlo to jinak.

Reklama

Článek

Na ministerstvu zemědělství se zasahovalo kvůli IT zakázkám, instagramové fotky Aleny Schillerové prověřuje policie a za zapálený srub kancléře Mynáře mohou novináři. Prostě takový běžný týden v české politice.

Podcast Vlevo dole se ale tentokrát rozhodl pátrat po jiné záhadě: Kam zmizeli Piráti?

Loni touto dobou si Pirátská strana myslela na to, že vyhraje volby a Ivan Bartoš bude premiérem. Jenže volby nakonec dopadly úplně jinak. Pirátský klub se smrskl na čtyři poslance, zároveň se ale dostali do vlády.

Přesto jako by úplně zmizeli z mediální scény. A poslední průzkum preferencí jim přisoudil jen 7,5 procenta hlasů. „Ivan Bartoš, který se svou energií byl ještě před rokem považován za velkou naději české politiky, je snad nejméně viditelným lídrem z vládní pětky,“ všímá si reportér Václav Dolejší.

Samozřejmě s pouhými čtyřmi poslanci je to těžké. Strana se z volebního neúspěchu doteď nedokázala oklepat. „Část si stále hýčká pocit křivdy od koaličního partnera, část ještě pořád obviňuje z neúspěchů dezinformační kampaň před volbami,“ vypočítává Lucie Stuchlíková.

Dá se politika dělat bez lajků? Zachrání Piráty digitální občanky? Jaký bude kongres ODS? A uměli byste zkonstruovat rotátor? Aktuální epizodu politické talkshow si pusťte v přehrávači v úvodu.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované