Hlavní obsah

Vlevo dole: Fiala zavelel a Fico vyděsil. Co dovedlo Spolu k dohodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Proč se koalice nakonec rozhodla jít do eurovoleb společně? I proto, že se blíží další volby doma.

Reklama

Článek

Ještě před pár týdny se zdálo nemožné, že by vládní koalice Spolu šla společně do eurovoleb v příštím roce. Jednotlivé strany – ODS, lidovci i TOP 09 – si už dělaly vlastní kampaně a schvalovaly vlastní kandidátky.

V posledním týdnu ale nastal zlom a vládní strany se nakonec dohodly, že i přes programové rozdíly v unijních tématech a osobní antipatie mezi některými kandidáty to přece jen společně zkusí. Co se stalo? To je téma aktuální epizody politického podcastu Vlevo dole, jehož autoři – Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková – detailně rozebírají všechna pro a proti tohoto spojenectví.

Poslechněte si aktuální epizodu Vlevo dole:

„Myslím, že rozhodly tři věci. Jednak tlak premiéra a předsedy ODS Petra Fialy, který si pokračování Spolu hodně přál. Zadruhé slovenské volby, v nichž se Fico dokázal vrátit právě jen díky roztříštěnosti svých konkurentů. A zatřetí pohled na nízké preference vládních partají,“ myslí si Václav Dolejší.

Základní filozofií společné kandidatury Spolu je snaha porazit Babišovo ANO, které v průzkumech sílí a jehož velká kampaň zřejmě rozehraje témata jako migrace nebo Green Deal. Spolu tak chce ujistit své voliče, že strany spolu pořád kamarádí, a zároveň se neoslabit před krajskými volbami příští podzim. Rok nato navíc následují volby do Poslanecké sněmovny.

„Domnívám se ale, že právě rozdílné názory stran na unijní témata se budou pitvat. Ať už jde o jakousi federalizaci EU, boj s klimatickými změnami, nebo společnou měnu. Když na tyhle otázky budou rozdílně odpovídat Alexandr Vondra a Luděk Niedermayer, bude to pro voliče nesrozumitelné,“ říká Lucie Stuchlíková.

Svezl by Niedermayer Vondru elektroautem? Nastoupil by do něj Vondra? A jaký vztah má Václav Klaus k plážím? Čerstvou epizodu Vlevo dole si pusťte v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované