Hlavní obsah

Vlevo dole: Je tady někdo, kdo rozumí prezidentovi?

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Kdo z vás mi rozumí, ať zvedne ruku.

Reklama

Článek

Co prezident Petr Pavel sleduje svým nečitelným postojem k důchodové reformě? Odpověď na tuto otázku hledají političtí reportéři Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková v podcastu Vlevo dole.

Hlava státu se - patrně pod silným vlivem svých poradců - snaží zalíbit i nevládním voličům. Jenže výsledkem takové snahy je složité manévrování, které málokdo chápe.

„Prezident zvolil jakousi zvláštní střední cestu, kdy nakonec podepsal zákon, s nímž nesouhlasí, ale o den později, než si přála vláda. Nechápu smysl takového divadla, myslím, že tím naštval jak vládní, tak opoziční voliče,“ komentuje Lucie Stuchlíková.

Podcasteři se domnívají, že zákon omezující valorizace penzí a předčasné odchody do důchodu je v gesci vlády a není zas tak závažný, aby prezident musel zvedat varovný prst, natož použít veto.

„Já bych očekával, že prezident se Pavel místo vstupování do denní domácí politiky, kde se doposud viditelně spíš trápí, bude víc profilovat v tom, v čem je dobrý a autentický - v zahraničních a bezpečnostních tématech,“ míní Václav Dolejší.

Když už chce být prezident Pavel sjednocujícím „tatíčkem“, měl by se podle Vlevo dole soustředit na svůj plán - posadit vládu a opozici k jednomu stolu a dotlačit je k shodě na dlouhodobé vizi pro Česko.

Je Pavel větší jestřáb než Kalousek? Kdy jste naposledy svému prezidentovi rozuměli? A už trénujete jízdu na vodním šlapadle? Poslechněte si čerstvou epizodu Vlevo dole - pustit si ji můžete v přehrávači v úvodu.

Foto: Jakub Velička, Seznam Zprávy

Dneska Čapadlo, zítra Čapák! Přijďte zažít Vlevo dole naživo.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované