Hlavní obsah

Vlevo dole: Konec Langšádlové? Mediálně nešikovný jako ona sama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Markéta Pekarová Adamová děkuje Heleně Langšádlové za odvedenou práci.

Reklama

Článek

Na čtvrteční tiskové konferenci ke konci ministryně Heleny Langšádlové to vypadalo, že končí výtečná členka vlády. Chválilo se a děkovalo a pak znovu chválilo.

Až by člověk mohl nabýt dojmu, že jsou v TOP 09 opravdu smutní, že se tak klíčová představitelka rozhodla rezignovat. Kdyby ovšem zároveň nevěděl, že ji k tomu dotlačila právě strana.

Že TOP 09, vyděšená nízkými preferencemi, chce ministryni vyměnit za někoho mediálně viditelnějšího, se dá pochopit. Ostatně koho taky měnit jiného, když má ve vládě kromě Langšádlové už jen ministra zdravotnictví.

Je ale paradoxní, že strana Langšádlovou vyhazuje za špatnou komunikaci, když její výměna nebyla zvládnutá o nic lépe. Partaj je přitom s prací ministryně nespokojená delší dobu, a mohla si tak celou akci - od které si zřejmě hodně slibuje - pečlivě připravit a naplánovat.

Je chyba, že TOP 09 neměla připraveného náhradníka. Protože „Děkujeme paní Langšádlové a tady máte naši novou hvězdu, která to zařídí“ je jediná cesta, jak ze situace se ctí vybruslit.

Třetí čtení

Máte rádi podcast Vlevo dole? Seznam Zprávy vám v neděli přinášejí jeho část v textové podobě. Může jít o zprávu, která vám v podcastu unikla, ale stojí za přečtení, širší komentář, nebo detail, který si zaslouží větší prostor.

Místo toho teď Topka teprve hledá, kdo ministryni nahradí. Což vždycky vyvolává dojem, že horko těžko sháníte někoho, kdo by to vůbec vzal. A také otázky, nakolik jde straně skutečně o vědu a výzkum a nakolik spíš o vlastní volební výsledek.

Rychlé výměny

Že odvoláte ministra a teprve pak narychlo sháníte nového, samozřejmě není až tak neobvyklé. Stává se to ale většinou ve chvílích, kdy váš kolega udělal nějaký průšvih, takže ho musíte vykopnout na místě.

Jako když Andrej Babiš musel narychlo měnit ministra zdravotnictví Romana Prymulu poté, co se nechal nachytat, jak porušuje vlastní covidová nařízení.

Nebo jednoho dalšího z ministrů zdravotnictví Petra Arenbergera, když se přišlo na nejasnosti okolo jeho majetku. (Tam už se Babiš dostal do takové personální nouze, že na ministerstvo raději vrátil Adama Vojtěcha, kterého pár měsíců předtím sám odvolal.)

Vlevo dole ví první

Poslechněte si epizodu Vlevo dole z tohoto týdne, která předcházela rezignaci Heleny Langšádlové. Proč se jí chce TOP 09 zbavit a dává to smysl?

A vzpomeňme také na šéfa STAN Víta Rakušana, který dotlačil k rezignaci Petra Gazdíka po kauze Dozimetr a narychlo na ministerstvo školství poslal Vladimíra Balaše. Jeho výběru ale strana záhy litovala a musela znovu přistoupit k výměně.

Jenže Helena Langšádlová žádný průšvih neudělala. Důvodem výměny je fakt, že byla neviditelná. Takže klidně mohla být neviditelná ještě o dva týdny déle.

Babiš v problémech

Kdyby TOP 09 uvažovala strategicky, vyčkala by ještě pár dní i z dalších důvodů. Hlavní koaliční soupeř, hnutí ANO Andreje Babiše, se posledních 14 dní utápí v problémech.

Představitelé hnutí se zapletli do chaotického konfliktu s prezidentem kvůli důchodové reformě. Který dostává tak absurdní rozměry, že se například hájí tím, že za všechno může špatná akustika na Hradě.

A do toho musel Andrej Babiš s pravdou ven a oznámil rozchod s manželkou Monikou. Neoblíbené koalici se pro jednou stačilo pohodlně posadit a sledovat, jak je propírán pro změnu někdo jiný.

Ale TOP 09 si řekla: Ne. Pojďme Andreji Babišovi trochu pomoct a část negativní publicity zase obrátit na sebe. Těžko říct, proč strana výměnu nepromyslela lépe. Pokud tedy nechceme přistoupit na konspirační teorii, že tím chtěla zakrýt odsouzení Dominika Feriho.

TOP 09 výměnou značně riskuje. Ministr pro vědu - který ve skutečnosti není moc ministr, protože nemá ani ministerstvo ani rozpočet - totiž už z principu žádné velké zázraky dělat nemůže. Bývalý šéf TOP 09 Miroslav Kalousek dokonce napsal, že lituje každého, kdo do funkce, která neměla nikdy vzniknout, půjde.

Jak varuje akademická obec, která snahy Heleny Langšádlové po původní nedůvěře nakonec oceňuje, rozjeté reformy se teď mohou spíš zbrzdit. Hrozí tak, že nástupce možná bude mediálně zdatný, ale nebude mít co v médiích prezentovat.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované