Hlavní obsah

Vlevo dole: Rýsuje se výměna ve vládě? TOP 09 by musela najít superstar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Langšádlová a Válek jsou jediní zástupci TOP 09 ve vládě. Zůstane to tak?

Reklama

Článek

Tým Heleny Langšádlové poslední týdny masivně zásobuje média informacemi, co všechno ministryně pro vědu, výzkum a inovace ve vládě vlastně dělá. Důvod ofenzivy je jednoduchý: Politička se tak brání kritice části TOP 09, že není ve vládě moc vidět. A také úvahám, jestli ji proto nevyměnit.

Poslechněte si čerstvou epizodu Vlevo dole:

Nespokojenost s prací ministryně je ve straně o to bolestivější, že přechod k moderní ekonomice a novým technologiím a podpora inovací jsou právě pro TOP 09 důležitým tématem. Takže nevýrazný výkon ve funkci strana bere jako promarněnou šanci.

„Samozřejmě že Helena Langšádlová to má těžké, protože bojuje s vědci, chce změnit jejich financování tak, aby se odvíjelo víc od konkrétních výkonů, což se každému nelíbí,“ říká Václav Dolejší.

„Skoro bych si vsadila, že by k výměně už dávno došlo, kdyby TOP 09 někoho hvězdného na tento post měla,“ domnívá se Lucie Stuchlíková.

Jako o možném nástupci Langšádlové se mluví o mladém místopředsedovi Matěji Ondřeji Havlovi. „Pak je tu babišovská možnost nějaké hvězdy zvenku,“ přemýšlí Dolejší. „Ale musela by to být opravdu pecka. Jméno, ze kterého se posadí na zadek akademici i média,“ dodává Stuchlíková.

Nechali byste se vyfotit v jaderném reaktoru? Jak málo může brát doktorand, než umře hlady? A proč má Česko víc inovačních strategií než Silicon Valley? Poslechněte si čerstvou epizodu Vlevo dole!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované