Hlavní obsah

V TOP 09 roste nespokojenost s ministryní Langšádlovou. Zvažují její výměnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Helena Langšádlová.

Reklama

Své zástupkyni ve vládě vytýkají, že je naprosto neviditelná, má slabé výkony, ve svém oboru postrádá kompetenci a také autoritu. V TOP 09 roste nespokojenost s Helenou Langšádlovou, ministryní pro vědu, výzkum a inovace.

Článek

Někteří členové z širšího stranického vedení dokonce říkají, že by měla ve vládě skončit. Mnozí z nich ale své pochybnosti popisují pod zárukou anonymity. Veřejně přiznat „naše ministryně na to nemá“ je citlivé téma.

„Mně to od samého začátku nepřišla dobrá nominace, ale říkal jsem – dobře, dejme Heleně rok šanci. Dneska sedí ve vládě přes dva roky – a pořád nic. V rozhovorech v médiích dává nepokrytě najevo, že se s fungováním vědy teprve seznamuje, takže ani nemůže mít plány na jakékoliv reformy,“ říká jeden z poslanců TOP 09.

„Nikdo ji nezná“

Otevřeně jsou o tom ochotni mluvit jen lidé v regionech mimo velkou politiku. „Mám pocit, že skoro nikdo paní ministryni nezná, natož aby šlo hodnotit její práci. Jako loajální člen Topky jí ale nechci křivdit, třeba mě to jen nějak míjí,“ krčí rameny šéf pardubické TOP 09 Ondřej Müller.

Vnitrostraničtí kritici jako nového ministra nejčastěji zmiňují místopředsedu TOP 09 a poslance Matěje Ondřeje Havla. Od sedmatřicetiletého muže si slibují více energie a nadšení, byť ani on není kdovíjakým znalcem vědy - před vstupem do politiky pracoval jako učitel dějepisu na gymnáziu. „Vůbec takové spekulace nechci komentovat,“ říká Havel.

Nespokojení straníci argumentují také tím, že výměna na ministerském postu by mohla Topku před letošními volbami nakopnout. Ve vládě má jen dva posty - kromě Heleny Langšádlové ještě Vlastimila Válka, který ovšem coby ministr zdravotnictví ani nemůže být extra populární.

„Celé je to o to bolestivější, že přechod k moderní ekonomice, novým technologiím a podpora inovací je naším silným tématem. Všude o tom zapáleně mluvíme. A místo abychom to využili, tak kolem vědy a výzkumu tápeme. To je promarněná šance,“ zlobí se člen vedení TOP 09.

Samozřejmě nutno dodat, že ministryně Helena Langšádlová to nemá jednoduché. Vědecké prostředí ji od počátku úplně nebere. Navíc se všem nelíbí, jak chce změnit financování výzkumu s větší vahou ve prospěch konkrétních objevů a inovací, které se pak promítnou v praxi.

„Já myslím, že bez ministerstva s vlastním rozpočtem a proti vědecké obci, z níž si velká část na vědu jen hraje, to má obtížně. Ona je odvážná a pracovitá, ale možná až moc řeší nejrůznější detaily, z čehož pak plyne, že věci nepostupují tak rychle, jak bychom si všichni přáli,“ říká poslanec TOP 09 Miloš Nový.

„Nikdo mi nic nevytýká“

Sama ministryně Helena Langšádlová je přesvědčena - asi jako každý -, že dělá svou práci, jak nejlíp může. Kromě změny financování výzkumu se chlubí třeba vznikem strategií na podporu klíčových technologií – polovodičů (čipy), umělé inteligence a kvantové fyziky.

„Určitě mi nikdo z kolegů nic nevytýká. Všichni si dobře uvědomují, že témata, kterými se zabývám, často nejsou jednoduše vysvětlitelná široké veřejnosti. Možná i proto výsledky mojí práce unikají mediální pozornosti,“ argumentuje Helena Langšádlová.

Možná že svůj konec ve vládě oddálila nedávným prosazením vyšších platů pro doktorandy. Konečně nějaký hmatatelný výsledek, zaradovali se v marketingu TOP 09. A předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová to dokonce označila za „velkou věc“.

Reklama

Doporučované