Hlavní obsah

Jako kapitán bych Rakušana seřval a vystřídal, říká Zdechovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Čtyřka kandidátky Spolu, europoslanec Tomáš Zdechovský.

Reklama

Europoslanec Tomáš Zdechovský se pustil do ministra vnitra Víta Rakušana za jeho práci na migračním paktu. Kdyby bylo na něm, odvolal by ho z vlády. Rakušan kontruje tím, že Zdechovský dokument nepochopil.

Článek

Pošťuchování mezi koalicí Spolu a hnutím STAN pokračuje. Čtyřka evropské kandidátky Spolu, lidovec Tomáš Zdechovský, se na pátečním zahájení kampaně do evropských voleb pustil do ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).

Jeho práci na evropském migračním paktu označil za špatnou. A de facto řekl, že pokud by to bylo na něm, Rakušan by šel z vlády.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Koalice Spolu v pátek dopoledne zahájila kampaň do eurovoleb.

„Hrál jsem mnoho let fotbal, a co se říká v kabině, se na veřejnost nevytahuje, důležité je, co se odehraje na hřišti,“ začal. A dodal, že tady se někdo soustředí na to, aby vyprávěl to, co se říká v kabině, ale potom na hřišti neumí hrát.

Narážel tím na lednové Rakušanovo video z kabiny, ve kterém Rakušan promlouval ke spoluhráčům a říká jim, že „tohle nebylo dobrý“, a konkrétně o premiéru Petru Fialovi prohlásil, že hraje příliš při zdi.

„Jako kapitán já bych ho seřval a řekl bych mu, že v polovině střídá. Ale to samozřejmě premiér ani vicepremiér říct nemůže,“ rozohnil se Zdechovský.

Seznam Zprávám pak řekl, že někdo zlého muže, který bude hájit své lídry, na kandidátce Spolu hrát musí.

A co na toto pošťuchování říká Rakušan? „Jsem rád, že náš klip pořád rezonuje,“ napsal Seznam Zprávám a doplnil to usměvavým emotikonem. Pak ale zcela vážně dodal, že Zdechovský evidentně celý dokument buď dobře nezná, nebo nechápe.

Rakušan: Střelil se do vlastní nohy

„A zadruhé, pokud kritizuje věci, jimiž Evropský parlament pozměnil mnou původně dojednaný návrh, pak se jakožto europoslanec střelil do vlastní nohy,“ napsal Rakušan, podle nějž nyní ministři vnitra připravují další kroky týkající se nelegální migrace, zejména spolupráci se zeměmi mimo Evropskou unii.

Představitelé koalice Spolu se na pódiu i po skončení akce jen uculovali. „Překvapilo mě to, domluveni jsme na tom nebyli. Ten příměr k šatně mě pobavil,“ řekl Zdechovského šéf, předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Rakušanovo video, které popudilo jeho koaliční partnery.Video: twitter/Vit_Rakusan

Lídr kandidátky Alexandr Vondra (ODS) Seznam Zprávám řekl, že on je kritický také. Ostatně to potvrdil i přímo na pódiu, kde řekl, že by „úsilí od pana vicepremiéra očekával víc.“

A že Zdechovský si nebral servítky a byl ve svém vyjádření tvrdší? „Tak oni zahájili kampaň přímo útokem na Fialu, to si všichni pamatujeme – v lednu. Tak když někdo vám takhle dá šťoulec, nemůže očekávat, že ho sám nedostane, takhle to v politice chodí,“ dodal Vondra.

Jak se rodila koalice Spolu

Vznik koalice Spolu nebyl jednoduchý a všechny strany se musely dopustit řady kompromisů. Třeba i toho, že lídr Alexandr Vondra je na billboardech sám. Kampaň před volbami on osobně dělá už od loňského podzimu.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová řekla, že o ní je dlouhodobě známé, že má podobný názor. „Někdo si debatuje bez cenzury, ale práce na ministerstvu není vidět,“ pokrčila rameny.

Zdechovský později reportérkám Seznam Zpráv řekl, že jeho názory všichni znají, neboť své stanovisko jim rozeslal a chtěl se setkat i přímo s Rakušanem a pobavit se s ním o tom. „Napsal ano, sejdeme se. A pak už neměl čas,“ podivil se Zdechovský. Dodal, že on vždy bude hrát zlého muže.

„Někdo musí být v kampani ten, že když kdosi zaútočí na lídra, tak ho musíte setřít. To už dělám tři roky,“ potvrdil lidovecký europoslanec, který se v těchto volbách bude pokoušet už o své třetí volební období v europarlamentu.

Reklama

Doporučované