Hlavní obsah

Spolu zahájilo kampaň sentimentálně na místě vzniku Občanského fóra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Lídr kandidátky Alexandr Vondra.

Reklama

aktualizováno •

Koalice Spolu odstartovala kampaň do evropských voleb. Lídři se ve stísněných prostorách, kde kdysi vzniklo Občanské fórum, snažili ukázat, jak bezvadně spolu vycházejí.

Článek

„Nechceme se voleb jen účastnit, chceme je vyhrát. Volby vnímáme jako střet mezi demokratickými stranami a formacemi jednoho muže,“ zahájil lídr kandidátky Spolu Alexandr Vondra (ODS) představení kandidátky, pod kterou jdou do voleb do Evropského parlamentu ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

Jako hlavního soupeře pro evropské volby jasně a jmenovitě označil hnutí ANO. Podle politologa z Fakulty sociálních věd UK Petra Jüptnera je to zcela logické. „Odpověď lídra Spolu je přirozená. Byť s ostatními stranami vládní koalice si budou přetahovat voliče, to hlavní štěpení je na úrovni vlády a opozice. To je ten hlavní souboj. A hnutí ANO nyní hodně stoupají preference,“ uvedl.

Tiskovku koalice Spolu svolala do kavárny Činoherního klubu.

Jak se rodila koalice Spolu

Vznik koalice Spolu nebyl jednoduchý a všechny strany se musely dopustit řady kompromisů. Třeba i toho, že lídr Alexandr Vondra je na billboardech sám. Kampaň před volbami on osobně dělá už od loňského podzimu.

Symboliku výběru poněkud nepraktického místa hned vysvětlil lídr kandidátky Vondra. „Bylo to právě zde, kde jsme 19. listopadu 1989 s Václavem Havlem založili Občanské fórum. Právě tady začala cesta k prvním svobodným volbám a k velké české transformaci,“ uvedl.

Je vidět, že nad symbolikou se při přípravě akce zamýšlela trojice vládních stran ze všech směrů. Včetně volby barev šatů. Jediné dvě ženy na pódiu - předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a dvojka kandidátky, europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS), sáhly při výběru šatů do barev české trikolory.

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Zahájení kampaně moderovali předsedové Spolu. Zleva Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Petr Fiala (ODS) a Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Nad hlavami šikujících se kameramanů v nasvíceném prostoru visí plakát Občanského fóra s velkou fotografií Václava Havla a Pavla Landovského. Na konci konference pak pustí ještě závěrečný klip, kterému dominuje sestřih dobových videí Vondry s Havlem a dalšími v Občanském fóru.

Útulné prostory se však chvíli poté, co se do nich nahrne zhruba šedesátka politiků a novinářů, ale i policistů z ochranné služby, během několika minut změní v hodně nepříjemnou saunu.

Mezi novináři stojícími na dohled od improvizovaného pódia se ještě před začátkem akce snaží prodrat Alexandr Vondra. „Ještě jdu čoudit, maucta,“ pozdraví přítomné novinářky. „Jdu s vámi na cígo,“ snaží se jedna z nich najít záminku jít aspoň chvíli na čerstvý vzduch.

Do role moderátorů se pasovali předsedové všech tří stran. „Jsem dnes v roli moderátora, musíme šetřit, hledat nové cesty,“ pokusí se o vtip premiér a šéf ODS Petr Fiala. „Jsme Spolu už více než tři roky a od té doby jsme vyhráli všechny volby. Chceme vyhrát i tyto,“ potvrdila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Vondra v úvodním proslovu označil koalici Spolu za deštník pro konzervativce, ekonomické liberály či křesťanské demokraty. „Pro všechny ty, kteří věří ve svobodu, spolupráci v Evropě, jež bude ctít ideály, tradice i odlišnosti. Důležité není to, na čem se rozcházíme, ale to, na čem se shodujeme,“ uvedl lídr kandidátky a přiznal, že není důvod skrývat, že třeba s Luďkem Niedermayerem, trojkou kandidátky za TOP 09, se na všem neshodnou. Niedermayer předvedl ukázkový poker face.

Veškerý vizuál včetně předvolebního klipu se šesticí hlavních tváří mají strany sladěný pod heslem „Bezpečná Evropa a silnější Česko“. V kontrastu s tím je svítivý žlutý stánek zastánců zavedení eutanazie, kteří si své petiční místo postavili šikovně hned před vstup do Činoherního klubu.

Členové nesourodé koalice se po celou dobu na pódiu snaží dávat najevo své přátelské vztahy. Zejména při závěrečném přípitku, kdy spolu Alexandr Vondra a Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) začnou vtipkovat o pití ze stejné skleničky a setkání na kožním.

Aktualizovali jsme o stanovisko politologa z Fakulty sociálních věd UK Petra Jüptnera.

Reklama

Doporučované