Hlavní obsah

Tohle není kampaň. Lídři kandidátky Spolu objíždí Česko

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Alexandr Vondra a Veronika Vrecionová ve výcvikovém středisku záchranné služby v Jihlavě.

Reklama

Jednička a dvojka kandidátky Spolu do eurovoleb tento týden objížděly Moravu. O volbách sice Alexandr Vondra a Veronika Vrecionová mluvili, představovali i svého nového „koně“ na kandidátce, kampaň to prý ale není.

Článek

„Jdeme ty volby vyhrát. Máme půl roku přesvědčit pravičáky, aby se s tím nějakým způsobem identifikovali a neutekli. Totéž budou mít za úkol naši partneři.“

Takovými slovy zahájil Alexandr Vondra (ODS), europoslanec a lídr kandidátky Spolu do Evropského parlamentu, setkání se straníky a příznivci v Jihlavě.

Šlo o součást turné, na které tento týden vyrazil se svojí stranickou kolegyní a dvojkou kandidátky, europoslankyní Veronikou Vrecionovou.

O kampaň do eurovoleb však podle Vondry prý nejde. „Tohle není kampaň, až bude, tak se to dozvíte. Tohle jsou naše plánované výjezdy,“ říká mi, když v tréninkovém středisku pro záchranáře v Jihlavě sledujeme tamní poslankyni Evu Decroix (ODS), jak se s entuziasmem sobě vlastním nechá vytáhnout do několikametrové výšky ve vrtulníkovém trenažeru.

Po celou dobu „nekampaně“ s oběma europoslanci jezdí i Ondřej Krutílek, v současné době asistent, avšak s ambicemi stát se rovněž europoslancem – na kandidátce je trojkou občanských demokratů. „Ondra udělá práce za tři europoslance, je to nesmírně pracovitý člověk,“ chválí ho lídr před spolustraníky.

Těší se Vondra, který se netají tím, že byl proti projektu Spolu do eurovoleb, na kampaň po boku kolegů Luďka Niedermayera (TOP 09) a Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL), s nimiž má na mnohá témata rozdílný názor? „To spíš vy se těšíte,“ uchechtne se.

+7

Později si na setkání do „partnerů“ – jak o TOP 09 a lidovcích celou dobu hovoří, aniž by je jedinkrát jmenoval – i trochu rýpne, když řekne, že ODS chtěla udělat kandidátku, kde se budou střídat muži a ženy.

„Ať je to genderově vyvážené. Tohle nám to nabouralo, protože někteří z menších partnerů mají problém s počtem žen,“ říká Vondra a potvrzuje, že k podpisu ho přesvědčilo jen společné memorandum o 10 bodech, které koalice představila před dvěma týdny jako programový kompromis mezi v některých bodech neslučitelnými partnery. Jde třeba o Green Deal, Istanbulskou úmluvu či právo veta.

„Pokud jde o frakce, tak toto rozdělení si podržíme,“ dodává směrem k těm, kteří by měli obavu, že se ODS po volbách vrtne do zelenější či liberálnější frakce.

Debata se odehrává v jihlavském Modrém domě, kde kromě politiků ODS má sídlo i místní kancelář jednoho z „menších partnerů“ - TOP 09.

Spolu jde i do Evropy spolu

Občanští demokraté, TOP 09 a lidovci si plácli na společného kandidatuře do Evropského parlamentu. Strany to po měsících spekulací oznámily koncem října. Vzniklo mezi nimi i kompromisní referendum.

„Zavřete oči a zhluboka dýchejte“

Vysočinskou část turné s europoslanci začínáme ve Velkém Meziříčí, kde má sídlo firma Agados, která už od 90. let minulého století v tamní průmyslové zóně vyrábí přívěsy, včetně třeba polních kuchyní, přívěsných úpraven vod a dalších přívěsů, s nimiž získávají i armádní zakázky. Naposledy si od nich objednala 450 polních kuchyní válkou zkoušená Ukrajina.

Spolumajitel firmy Petr Ostrý europoslancům po představení své firmy děkuje zejména za prosazení emisní normy Euro 7 v mírnější formě, než byla původně evropskou komisí navrhovaná. Tu zástupci automobilového průmyslu označovali za nerealistickou a postavilo se proti ní osm států v čele s Českem a Francií.

Zároveň si ale posteskne, že ne všechny kroky, které nyní dělá vláda pětikoalice, jejímž nejsilnějším článkem ODS je, mu jsou po chuti. „Jo, je to děsný pětislepenec, zavřete oči a zhluboka dýchejte,“ snaží se ho se smíchem uklidňovat Vrecionová.

Později při hovoru o ekonomických otázkách ho ujišťuje, že současná vláda jen „brzdí“. Jsou to právě různě velcí podnikatelé a živnostníci, o které se ODS od počátku opírala a jejichž důvěru se snaží zachovat nejen pro nadcházející volby do Evropského parlamentu.

„I politika je řemeslo“

Delegaci doprovázejí i místní politici z ODS, od radních až po zmíněnou poslankyni Decroix. Svým europoslancům se chtějí pochlubit tím, co se v mnohdy opomíjeném kraji podařilo nebo daří budovat.

Po příjezdu do Jihlavy europoslance vítá radní David Beke u velké díry v zemi, kterou hloubí těžké stroje. Ta díra dříve bývala legendárním Horáckým stadionem tamního hokejového klubu, který šel v průběhu letních prázdnin k zemi. Krajské město místo něj buduje novou multifunkční arénu nejen pro hráče tamní Dukly.

Všichni nafasujeme reflexní vesty a přilby, včetně poslankyně Decroix, která se promptně u auta přezuje z lodiček do bytelnějších bot. „Já už jsem se několikrát nechala nachytat, takže jsem připravená. I politika je řemeslo,“ rozesměje se a soucitně se podívá na Vondrovu asistentku v minisukni a semišových lodičkách, které se na rozbahněné staveniště úplně nehodí.

Zelený týden

Žně pro fotografy nastanou o několik desítek minut později při prohlídce výcvikového střediska pro záchranáře, které je nejlépe vybaveným zařízením svého druhu v Česku. Kromě již zmiňovaného trenažéru slaňování z helikoptéry je vybavené i několika takzvanými „andulami“ za miliony korun, které však na rozdíl od těch, na nichž si většina populace zkoušela nepřímou masáž srdce a dýchání z úst do úst, umí simulovat i různé stavy včetně zástavy srdce či překotného porodu.

Právě novorozenec vybavený i kouskem pupeční šňůry zaujme politiky nejvíc a Vondra s ním k radosti fotografů i zapózuje. „Chtěli jste fotku, tak ji máte mít,“ prohodí směrem k fotografům, u fotoreportéra Seznam Zpráv si hned ověřuje, jak fotka dopadla. Tváří se spokojeně. Nejnadšenější fotografkou dne je však poslankyně Decroix, která celou akci dokumentuje především ve formě selfíček.

Na večerní diskuzi v centru Jihlavy se sejde zhruba desítka podporovatelů, spíše staršího věku. „V europarlamentu máme teď takzvaný zelený týden. To neznamená, že by se tam řešily zelené nesmysly, ale je to období, kdy si můžeme buď natáhnout nohy na stůl, nebo ten čas strávit ve své zemi,“ vysvětlují europoslanci svým příznivcům výběr termínu pro setkání.

Reklama

Doporučované