Hlavní obsah

Spolu do Evropského parlamentu. Koalice vyhlásila boj populistům a zelené levici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Superlídrem kandidátky bude Alexandr Vondra.

Reklama

„Máme společný zájem přispět k tomu, aby budoucí složení Evropského parlamentu a Evropské komise bylo jiné než dnes. Aby nedominovala zelená levice, která by dle průzkumů měla oslabit,“ míní evropský lídr Spolu Alexandr Vondra.

Článek

Občanští demokraté, TOP 09 a lidovci si plácli na společného kandidatuře do Evropského parlamentu. Strany to po měsících spekulací oznámily v pátek v podvečer.

Takzvaným superlídrem koalice Spolu bude europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Za ním by měla kandidovat jeho stranická kolegyně Veronika Vrecionová, další místa mají obsadit europoslanci Luděk Niedermayer (TOP 09) a Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Lídři představili programové desatero, na kterém se – navzdory programovým odlišnostem – strany dohodly.

„Koalice Spolu pokračuje, dohodli jsme se, že společně půjdeme do evropských voleb. Poslední tři roky ukázaly, že pro Českou republiku a občany to má hluboký smysl. Pečlivě jsme to zvažovali a diskutovali několik měsíců,“ pronesl premiér a předseda ODS Petr Fiala.

Podle něho Česko čeká ostrá politická kampaň. „Populistické strany dávají najevo, že chtějí využít všech svých možností a ve volbách budou chtít co nejvíc získat. Po zkušenostech s vyhrocenou prezidentskou kampani je jasné, že nás nečeká úplně hezké období. Bude to doba plná lží, nepravd, záměrného rozdělování společnosti. Chceme se tomu razantně a rozhodně postavit, právě proto jsme se rozhodli překonat názorové rozdíly v jednotlivostech,“ popsal.

Dohoda se nerodila lehce, jednání probíhala několik měsíců. Jednak kvůli rozdílným představám o programu a budoucím směřování Evropské unie – zatímco ODS se řadí k euroskeptickým subjektům, TOP 09 a KDU-ČSL podporují hlubší integraci členských států.

Zadruhé jde o personální animozity, které v uplynulých měsících komplikovaly nalezení shody – jde například o neshody mezi Vondrou a Niedermayerem.

To, že si strany nakonec plácly, pomohly posunout špičky koalice. Nechuť ke společné kandidatuře panovala zejména u ODS a jejího lídra Vondry, který to veřejně vyjadřoval delší dobu. Společná kandidatura však byla prioritou premiéra a šéfa strany Petra Fialy i druhého nejvýše postaveného muže ve straně Zbyňka Stanjury.

Podepsali všichni

Výslednou smlouvu podepsali jednak šéfové stran, kvůli sporům o programové otázky ale vedoucí politici koalice měli zájem o to, aby svůj podpis k memorandu připojili i Vondra, Niedermayer a Zdechovský. A to proto, aby se zástupci všech stran veřejně zavázali, že budou dodržovat dohodnutý programový kompromis.

„Shody jsme dosáhli v posledních dnech. Jednak jsme se shodli na pořadí kandidátky a rovněž na programovém desateru, které všichni v popředí kandidátky podepsali. Budu za to v kampani mluvit a bojovat. Druhým faktorem, který mě přesvědčil, bylo, že na základě dat, která máme, můžeme volby vyhrát,“ popsal v pátek podvečer Alexandr Vondra.

Podle europoslance budou hlavními tématy v kampani migrační politika, bezpečnost, dopady a vliv Green Dealu či budoucí podoba EU.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Šéfové trojice parlamentních stran při podpisu memoranda.

Právě reakce voličů na nikoliv nepodstatné programové rozdíly mezi koaličními stranami budily při přípravě volební koalice ve stranách obavy. Aktuálně u politiků ODS například rezonuje téma zrušení práva veta, proti čemuž se ostře postavila například europoslankyně Vrecionová.

Naopak lídr TOP 09 Luděk Niedermayer loni nabádal k debatě o možnosti jednomyslného hlasování v určitých oblastech.

Koaliční partaje se dlouhodobě liší i v názorech na klimatické otázky a Green Deal, další federalizaci či tzv. Istanbulskou úmluvu. V narážce na některé unijní plány v létě Vondra s Vrecionovou vylepili billboardy s heslem „Evropa bez nesmyslů“.

Strany dělí i názor na zavedení eura – hlasitým propagátorem je Luděk Niedermayer a důležité téma je to i pro jeho TOP 09. Ještě na začátku září Niedermayer se šéfkou strany Markétou Pekarovou Adamovou společně propagovali zavedení eura na setkání s voliči na pražské náplavce. A když strana minulý týden představovala svůj plán, jak „zrychlit Česko“, jmenovala zavedení eura jako jeden ze základních kamenů.

Vyhrajeme znovu

Představitelé Spolu při oznámení kandidatury prohlásili, že programové odlišnosti jsou jen dílčí a že ani členství v rozdílných frakcích v Evropském parlamentu nemá být překážkou.

„Ano, působíme ve dvou frakcích. Neočekávám, že po volbách nastane změna, budeme nadále ve svých frakcích. Máme společný zájem přispět k tomu, aby budoucí složení Evropského parlamentu a Evropské komise bylo jiné než dnes. Aby nedominovala zelená levice. Ta by dle průzkumů měla oslabit, naše frakce by měly z voleb vzejít posílené,“ popsal Vondra.

Strany Spolu v uplynulých týdnech ladily strategii, jak před volbami – navzdory programovým odlišnostem – na veřejnosti komunikovat. Má se mluvit o věcech, které strany spojují, to ostatní nezmiňovat, nebo se alespoň pokusit spory „uhladit“.

Pokud se například voliči budou ptát na rozdílné názory na konec spalovacích motorů, mají politici říkat, že se liší pouze v rychlosti, kterou k němu má docházet.

Tato taktika se projevila i při přípravě desetibodového programu, který je součástí koaliční dohody. Budou se v něm zdůrazňovat společná témata – například proevropské a prozápadní směřování země, odstraňování překážek na trhu, vnitřní bezpečnost nebo ochrana hranic.

„Za tři roky existence Spolu jsme dokázali vyhrát volby do Sněmovny, získali jsme většinu v Senátu a úspěšně fungujeme na regionální a krajské úrovni. Naše vláda je zárukou stability. Nemá smysl pitvat se v názorech, kde se snad můžeme lišit. Stavíme na tom, co nás spojuje,“ řekla v pátek šéfka TOP 09 a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

Doporučované