Hlavní obsah

Spolu do EU: Dohodli jsme se, že co nás dělí, nebudeme raději řešit

Foto: Seznam Zprávy

Koalice Spolu na svém úplném počátku.

Reklama

Koalice Spolu stále hledá řešení svého gordického uzlu, zda „eurohujeři“ a „konzervativci“ můžou na jednu kandidátku.

Článek

Jednání o společné kandidátce koalice Spolu pro volby do Evropského parlamentu nabrala novou energii. V pátek ráno, ještě před jednáním Sněmovny, se v kanceláři Markéty Pekarové Adamové setkali předsedové stran Spolu s potvrzenými i předpokládanými lídry pro evropské volby.

Výsledkem sice stále není jasný verdikt, že Spolu půjde opět spolu, na druhou stranu ještě nikdo neřekl, že je koalice pro eurovolby passé.

Účastníci jednání mimo záznam připouští, že pomyslné kyvadlo se začíná vychylovat směrem k tomu, že ODS, lidovci a TOP 09 zkusí společně kandidovat i do Evropského parlamentu.

„Dokud není dohodnuto vše, není dohodnuté nic. Ale výrazně jsme se posunuli,“ uvedl jeden z vyjednavačů Jan Jakob (TOP 09).

„Jednání probíhají, těch shod je víc a víc,“ upozornil lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský s tím, že klíčový bude příští týden. Ostatní politici Spolu jakékoliv komentáře do konce jednání odmítli zcela.

Řeší se rozpory

Z reakcí některých zúčastněných – alespoň takzvaně mimo záznam – se dá zrekonstruovat alespoň zlomek toho, co právě Spolu řeší a jak vážně současnou snahu o dohodu brát.

Oslovení politici se shodují, že momentálně probírají programové rozpory mezi jednotlivými stranami s cílem je vyřešit, ne hledat možnosti, jak se z koalice před voliči vymluvit.

„Vůbec do debat nemícháme témata, která nás rozdělují,“ popsal nejmenovaný účastník strategii, jak spojit rozdílné politiky koaličních stran.

Těch rozporů přitom není málo – vztah k přijetí eura, pojetí zelené politiky, ale i Istanbulská úmluva. „Na tom se neshodujeme ani na vládě a ve Sněmovně a také s tím bez potíží fungujeme,“ dodal citovaný zdraj.

„Řešíme jen věci, které jsou v kompetenci Evropského parlamentu,“ potvrdil další účastník jednání.

Odlišný pohled na svět?

Jenže na rozdíl od Sněmovny a vlády, v eurovolbách mají reprezentovat strany koalice lidé, jejichž pohled na svět je naprosto odlišný.

Na jedné straně pravděpodobný lídr celé kandidátky Alexandr Vondra (ODS), který razí heslo „Evropa bez nesmyslů“, na druhé jednička TOP 09 Luděk Niedermayer, který volá například po větší potřebě ochrany klimatu.

Další důležitou neznámou, která ovšem může nabourat jednotu, je, zda bude do europarlamentu kandidovat Miroslav Kalousek (TOP 09), který má nominace z několika regionů. Právě na jménu „otce zakladatele“ se lámala i „národní“ koalice Spolu pro sněmovní volby v roce 2021. Kalousek se nakonec pro snadnější průběh jednání z politiky stáhl.

„Personálie budeme řešit až po programu. Ale že bychom si navzájem vyhazovali kandidáty, tak to ne,“ řekl Seznam Zprávám další zdroj.

Páteční schůzka byla vyvrcholením celotýdenního jednání stranických delegací. Původně se měly strany koalice Spolu dohodnout už do konce září, nestalo se tak.

Na rozuzlení už tlačí jak menší koaliční strany, tak předseda ODS Petr Fiala, který je zastáncem varianty jít i do evropských voleb společně.

Novým neformálním termínem je 28. říjen, tedy státní svátek slavící vznik samostatného Československa.

Volby do Evropského parlamentu 2024

Poslanci Evropského parlamentu jsou voleni přímou volbou každých pět let. První přímé volby do Evropského parlamentu proběhly v červnu roku 1979, další proběhnou v termínu 7.–8. června 2024.

Reklama

Doporučované