Hlavní obsah

Nejisté volební eso lidovců. Senátor Fischer odmítl vstoupit do strany

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Senátor Pavel Fischer letos kandidoval na prezidenta republiky. Pro evropské volby se ho snaží ulovit lidovci.

Reklama

Prezidentský aspirant a senátor Pavel Fischer nepotvrdil, že bude kandidovat v evropských volbách za lidovce. Ti nesou nelibě, že k nim odmítl vstoupit. Ve stranických primárkách získal až 5. místo.

Článek

Začátkem roku získal Pavel Fischer v prezidentských volbách 377 tisíc hlasů a skončil čtvrtý - za trojlístkem hlavních favoritů.

Jeho kandidatura za lidovce do Evropského parlamentu pak měla straně pomoci se zastavením trendu klesající podpory, která v předvolebních průzkumech setrvává pod pěti procenty.

Jenže jak Seznam Zprávy zjistily, Fischerova kandidatura za KDU-ČSL je v tuto chvíli nejistá.

Předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost se ve stranickém nominačním procesu propadl až na 5. místo. A pokud by lidovci kandidovali v koalici Spolu, obsadil by ještě nižší pozici.

Na dotaz, zda je ve hře, že za stranu do europarlamentu kandidovat nebude, uvedl: „To nechám bez komentáře.“

Věřím, že zůstane

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka nechal dotazy Seznam Zpráv ohledně Fischerovy kandidatury bez odpovědi.

Tomáš Zdechovský, europoslanec, člen předsednictva a pravděpodobný lídr strany pro evropské volby, doufá, že senátor od záměru kandidovat za lidovce neustoupí. „Věřím, že na kandidátce zůstane. Z jeho vystupování jsem měl pocit, že chce naši kandidátku posílit a spolupracovat s námi i do budoucna,“ napsal redakci.

.

Jedním z faktorů, který nesli lidovci ve stranických primárkách nelibě, bylo, že odmítá vstoupit do strany.

„Zúčastnil jsem se stranických primárek, byla to pro mě první zkušenost podobného typu a všem zúčastněným členům KDU-ČSL děkuji za férovou diskuzi. Zcela samozřejmě v ní padaly otázky na stranickost nebo podobu případné spolupráce. Odpovídal jsem, že jako celoživotní nestraník, který působil desítky let ve státních službách, ani teď o vstupu do jakékoli strany neuvažuji,“ vysvětlil Fischer.

Co zachrání lidovce a topku?

To, že by nakonec od záměru kandidovat v dresu KDU-ČSL ustoupil, nechce v tuto chvíli senátor komentovat.

„Členové KDU-ČSL rozhodli o pořadí kandidátů, já jejich rozhodnutí plně respektuji. Ostatní zatím ponechám bez komentáře – v tuto chvíli ještě není rozhodnuto o tom, zda budou koaliční strany kandidovat spolu, nebo samostatně. Do voleb je ještě daleko a já jsem plně vytížený prací v Senátu,“ uvedl.

Své může sehrát i to, jak se vedení strany postaví ke kandidatuře do Evropského parlamentu. Lídři koaličních stran Spolu jsou nakloněni společné kandidatuře i v těchto volbách, nemalá část členské základny - zejména v ODS a KDU-ČSL - však prosazuje spíše samostatnou kandidaturu. U lidovců to ukázala i nedávná interní anketa.

Podobně to vidí i Fischer, podle něhož by se na evropské úrovni neměly KDU-ČSL a TOP 09 spojovat s ODS.

„Vše záleží na tom, jakou perspektivu vezmeme do úvahy. Jsou-li pro naše uvažování rozhodující nejbližší měsíce a jenom domácí politické hřiště, pak se vyplatí politickým stranám vládní koalice jít do evropských voleb dohromady. Ale má-li mít politická strana, jako je TOP 09 a KDU-ČSL, nějakou budoucnost a mají-li navíc v rámci Evropského parlamentu sedět i nadále v jiné politické frakci než ODS, pak právě samostatná kandidátka může mít svůj velký význam,“ dodal bývalý uchazeč o post prezidenta.

Reklama

Doporučované