Hlavní obsah

Nerudová oznámila novou kandidaturu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Danuše Nerudová.

Reklama

aktualizováno •

Někdejší rektorka Mendelovy univerzity a prezidentská kandidátka Danuše Nerudová bude příští rok kandidovat v eurovolbách. Oznámila to na sociálních sítích s tím, že se o přízeň voličů bude ucházet na kandidátce hnutí STAN.

Článek

„Rozhodla jsem se ucházet o pozici lídryně hnutí STAN ve volbách do Evropského parlamentu,“ uvedla Nerudová na sociální síti X (dříve Twitter). „Máme společnou celou řadu témat,“ dodala.

O její kandidatuře v barvách STAN se spekulovalo dlouho, zájem ovšem měla i další z koaličních stran – TOP 09.

Sama Nerudová v březnu pro Seznam Zprávy připustila, že na evropské volby pomýšlí. Už v té době se ostatně potkávala s Janem Farským, který má být její spolukandidát a kandidátku STAN má na starost. Oba navíc připouštěli, že politicky k sobě mají blízko.

„Může nám pomoct vybudovat přesvědčivou, sebevědomou evropskou kandidátku lidí, kteří mají ambici spoluurčovat budoucnost Evropy, ne si přihrávat ‚malou domů‘ nebo si z EU udělat strašáka pro sbírání falešně národoveckých bodů,“ napsal k oznámení předseda hnutí Vít Rakušan.

Předsednictvo hnutí oba lídry na čtvrtečním jednání schválilo, následně je navrhne celostátnímu fóru, které se uskuteční za dva týdny.

„Nepředpokládám, že bychom je neschválili. Já osobně z toho mám radost. Naše politiky jsou kompatibilní,“ řekl Seznam Zprávám ještě před jednáním první místopředseda STAN Lukáš Vlček. Tmelícím tématem je podle něj liberalismus a zájem o mladé voliče.

777 tisíc hlasů

Danuše Nerudová získala popularitu během kampaně před letošními prezidentskými volbami. Z téměř neznámé rektorky Mendelovy univerzity v Brně se nakonec stala jednou z favoritek klání, když jí důvěru v prvním kole vyjádřilo 777 tisíc voličů.

Pro porovnání: v posledních volbách do europarlamentu zvítězilo hnutí ANO ze ziskem 502 tisíc hlasů. Přepočteno na mandáty to znamenalo šest europoslanců. Starostové tehdy kandidovali s TOP 09 a získali podporu 276 tisíc voličů, což znamenalo tři mandáty.

Danuše Nerudová po prezidentských volbách

Hnutí STAN se před dvěma lety stalo jedním z faktických vítězů sněmovních voleb, když jeho lidé přeskočili na společné kandidátce koaliční Piráty. Ze šestičlenného sněmovního klubu se stal 33členný, ovšem po politických a korupčních aférách svých členů hnutí ztratilo na popularitě a podle červnového průzkumu agentury Median by ho volilo zhruba 5,5 procenta lidí.

Analytici Medianu ve svém výstupu napsali, že volební potenciál u STAN je čtvrtý nejvyšší, a to na úrovni 16 procent, nicméně volební jádro je oproti ostatním sněmovním stranám velmi nízké, konkrétně jedno procento. Volební jádro jsou voliči, kteří by Starosty volili za všech okolností.

Zájem o eurokomisařku?

V kuloárech se už delší dobu hovoří o tom, že by Danuše Nerudová mohla aspirovat na post eurokomisařky, a to ve variantě jakési „postupky“ – nejdříve europoslankyně, pak eurokomisařka.

„Na post eurokomisařky by se hodila, ale vzhledem k tomu, v jakém stavu se teď EU nachází, kdy se k moci začínají dostávat populisté, by se tam hodil někdo tvrdší,“ řekl Seznam Zprávám zdroj z předsednictva strany.

Vyloučena proto není ani další spekulace – možné vyslání ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely do Evropské komise. „Budeme se snažit získat něco více než lidská práva, spíše průmysl a obchod. A Jozef Síkela toho pro EU v posledních měsících hodně odmakal,“ dodal člen předsednictva.

Reklama

Doporučované