Hlavní obsah

Startovní rošt s eurokomisaři se plní. Hlásí se Síkela i Nerudová

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Evropská komise se bude skládat až příští rok po volbách do europarlamentu. Ilustrační foto.

Reklama

Jak ministr průmyslu, tak bývalá rektorka Mendelovy univerzity vyzdvihují své zahraniční zkušenosti, které chtějí využít pro zisk vlivného křesla.

Článek

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční až příští rok na jaře, už nyní se ale v zákulisí řeší, koho Česko vyšle do Evropské komise.

Politicky má výběr eurokomisaře podle nepsané koaliční dohody připadnout hnutí STAN. A právě jeho zástupci už nahlas projevují zájem o členství v Evropské komisi, jejíž role bude v příštím volebním období o to důležitější v kontextu mezinárodního dění na Ukrajině či na Blízkém východě a s tím spojenými výzvami v oblasti hospodářství, energetiky či bezpečnosti.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) sice říká, že ho ve vládě ještě v příštích dvou letech čeká řada úkolů a Komisi nyní příliš neřeší, druhým dechem ale dodává, že zájem o bruselskou funkci má.

„Česko by mělo udělat maximum pro zisk silného portfolia a po velmi úspěšném předsednictví v EU pro to má jedinečnou šanci. Pokud chceme tu tvrdou práci, kterou jsme odvedli, takto zúročit, myslím si, že jsem člověk, který by pro to uměl získat dostatečnou podporu ostatních zemí,“ řekl ministr Seznam Zprávám.

Opřít se chce o mezinárodní pracovní zkušenosti, které v rámci své bankovní kariéry získal před příchodem do vlády Petra Fialy (ODS). Vliv Evropské komise na domácí hospodářství či energetiku je už teď podle něho obrovský a ještě poroste. „Jsem člověk, který většinu své dosavadní kariéry strávil v zahraničí. Jsem zvyklý se tam pohybovat. Kdo to nezažil, může být při konfrontaci překvapen - mile či nemile, záleží na okolnostech a osobnosti,“ popsal s tím, že se ale nebude vlamovat do zavřených dveří, pokud se objeví jiný kandidát na eurokomisaře.

Zahraničí umím i já

Tím by mohla být Danuše Nerudová, jejíž pozice zesílila poté, co se stala lídryní STAN pro evropské volby.

Její situaci v zákulisí drobně nahrává i to, že Síkelovi předseda hnutí Vít Rakušan stále nezapomněl případ omylem uniklé zprávy, ve které se ministr se svým šéfem kabinetu nepřímo otřeli o Rakušanův postup při rušení poboček České pošty.

„Považovala bych za čest být českou eurokomisařkou, protože věřím, že úspěch Evropy je přímo spojen s úspěchem naší země,“ řekla Seznam Zprávám bývalá prezidentská kandidátka.

Na Síkelovo upozornění, že právě díky němu by Česko získalo v Evropské komisi silné portfolio, emeritní rektorka brněnské Mendelovy univerzity opáčila, že i ona disponuje dostatečnou zahraniční výbavou.

„Mám mezinárodní zkušenosti, včetně těch s evropskými institucemi. Můj hlavní obor - daňová politika v EU - mě přivedl ke spolupráci s významnými politickými, byznysovými a samozřejmě akademickými osobnostmi napříč Evropou, včetně například bývalého italského eurokomisaře Maria Montiho. S týmem jsme mnohokrát pracovali pro evropské instituce - od Evropské komise až po zástupce europoslanců,“ uvedla Nerudová s tím, že jejím cílem by bylo získat ekonomické či rozpočtové portfolio.

O tom, zda bude vybírat eurokomisaře hnutí STAN, se však pravděpodobně ještě povede politický boj. Nedávno se totiž ozval evropský volební lídr ODS Alexandr Vondra, který dle svých slov u nepsané dohody o výběru komisaře ze strany někdejší předvolební koalice STAN a Pirátů chyběl.

„U dohody jsem nebyl, údajně je to dohoda z konce koaličního vyjednávání, dozvěděl jsem se to až ex post,“ řekl Vondra v srpnu Seznam Zprávám. „V žádném případě to podle mě neznamená, že PirStan má nějaký bianco šek na to, že když někoho navrhne, ostatní se na to mohou jen podívat a odsouhlasit to. Ne, bude to schvalovat vláda, navíc až po volbách,“ dodal.

Reklama

Doporučované