Hlavní obsah

Dohoda na spadnutí: ODS si vyhádala dvě místa v čele kandidátky Spolu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Rýsuje se dohoda na společné kandidatuře ODS, TOP 09 a KDU-ČSL do evropských voleb.

Reklama

I když to v uplynulých měsících vypadalo, že vládní strany půjdou proti sobě, společná kandidatura části vládní koalice do Evropského parlamentu je na spadnutí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dohodu na společné kandidátce do eurovoleb, kterou v těchto dnech finišují politici ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, už mohou zhatit jen dvě nedořešené věci. Seznam Zprávám to řekly tři na sobě nezávislé zdroje blízké vyjednávání.

Do poslední chvíle se vedou jednání o pořadí na kandidátní listině a o tom, kdo všechno vlastně smlouvu o společné kandidatuře veřejně podepíše. Pokud se oba zádrhely vyřeší, dohodu tento týden projednají vrcholné orgány stran a v pátek se bude podepisovat.

„Potíž“ s pořadím na kandidátce vznikla kvůli požadavku ODS, aby její kandidáti obsadili hned dvě první místa. Jako základní podmínku dohody si to vymínil tým lídra Alexandra Vondry. Ten byl největším odpůrcem společné kandidatury, mimo jiné kvůli sporům s lídrem TOP 09 Luďkem Niedermayerem.

Vondra tak má obsadit první místo jako „superlídr“, jeho stranická kolegyně Veronika Vrecionová druhou pozici jako takzvaný malý lídr. Až za ní má následovat právě Niedermayer a teprve čtvrtá příčka kandidátky zbyla na lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského.

Podle informací Seznam Zpráv se právě u třetího a čtvrtého místa kandidátky stále ještě vedou debaty mezi lidovci a topkou o přehození pozic. „Pořadí na kandidátce se řeší na úrovni vedení stran,“ říká k tomu lídr lidovců Tomáš Zdechovský. „Současné uspořádání jsem navrhl já sám, svoje místo jsem dal k dispozici v rámci kompromisu,“ dodává.

I druhá nedořešená otázka souvisí s tím, jak těžce se společný kompromis rodil. Výslednou smlouvu mají podepisovat šéfové stran. Kvůli sporům o programové otázky ale politici ODS usilují o to, aby svůj podpis na dokumentu připojili i volební lídři - tedy Vondra, Niedermayer a Zdechovský.

Proč? Aby se veřejně zavázali, že budou dodržovat dohodnutý programový kompromis. Seznam Zprávy se pokoušely Niedermayera kontaktovat, měl však vypnutý telefon.

Evropa bez nesmyslů

Právě reakce voličů na významné programové rozdíly budí ve stranách obavy. Partaje se neshodnou například na klimatických otázkách a Green Dealu, další federalizaci či istanbulské úmluvě. V narážce na některé unijní plány v létě Vondra s Vrecionovou vylepili billboardy s heslem „Evropa bez nesmyslů“.

Strany dělí i názor na zavedení eura - hlasitým propagátorem je Luděk Niedermayer a důležité téma je to i pro jeho TOP 09. Ještě na začátku září Niedermayer s šéfkou strany Markétou Pekarovou Adamovou společně propagovali zavedení eura na setkání s voliči na pražské náplavce. A když strana minulý týden představovala svůj plán, jak „zrychlit Česko“, jmenovala zavedení eura jako jeden ze základních kamenů.

Strategie, jak voličům tyto rozpory vysvětlit, teprve vzniká. „Řeší se to intenzivně. Bude to od všech kandidátů chtít vůli a toleranci,“ řekl Zdechovský.

Obrysy jsou ale poměrně jednoduché - mluvit o věcech, které strany spojují, to ostatní nezmiňovat nebo se alespoň pokusit spory „uhladit“. „Budeme mluvit o tom, co nás spojuje. V těch ostatních otázkách budeme muset hledat širší shodu,“ říká k tomu europoslankyně Michaela Šojdrová.

Pokud se například voliči budou ptát na rozdílné názory na konec spalovacích motorů, mají politici říkat, že se liší pouze v rychlosti, kterou k němu má docházet.

Vždycky je tu kroužkování

Tato taktika bude ostatně vidět i v připravovaném desetibodovém programu, který má být součástí koaliční dohody. Budou se v něm zdůrazňovat společná témata - například proevropské a prozápadní směřování země, odstraňování překážek na trhu, vnitřní bezpečnost nebo ochrana hranic.

Naopak již zmiňované třaskavé euro se v něm neobjeví - mimo jiné s vysvětlením, že je to otázka národní politiky.

A pokud ani tak volič nepochopí, proč by měl volit „euroskeptiky i eurohujery“ zároveň? „Pak má preferenční hlasy,“ říká lidovkyně Šojdrová.

Že společná kandidátka Spolu nakonec spěje k úspěchu, je spíše překvapením. Kvůli odporu především v ODS se do hry musely vložit stranické špičky, konkrétně předseda a premiér Petr Fiala a rovněž ministr financí a první místopředseda strany Zbyněk Stanjura. Právě oni sehráli podle zdrojů Seznam Zpráv v uplynulých dnech „u modrých“ klíčovou roli při přesvědčování stranických kolegů o výhodách evropské kandidatury ODS v rámci Spolu.

Základní filosofií společné kandidatury Spolu - v rámci koaličních stran - je obrana před populismem a ANO, které v průzkumech sílí. V jádru jde o strategické důvody: neoslabit se před krajskými volbami příští rok na podzim, rok na to navíc následují „velké“ volby do Poslanecké sněmovny.

Šéfové ODS, TOP 09 a KDU-ČSL se drží přesvědčení, že samostatná kandidatura by roztříštila protibabišovský odboj. A v případě výhry ANO by byl výsledek v evropských volbách mezi vládními stranami a opozičním ANO o to propastnější. Vládní strany by se dostaly pod tlak.

Reklama

Doporučované