Hlavní obsah

Eurokandidátka Spolu už byla na odpis. Odmítnutí Nerudové to ale změnilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff

Předsedové stran by rádi viděli evropskou kandidátku Spolu.

Reklama

Vyjednávání o kandidátce Spolu do evropských voleb dostalo novou energii. Přispěla k tomu konkurence.

Článek

TOP 09 nevyšel plán ulovit pro sebe do evropských voleb Danuši Nerudovou. Oznámení neúspěšné prezidentské kandidátky, že se spojí s konkurenčním hnutím STAN, je pro stranu zklamáním. Paradoxně ale nahrálo možné společné kandidátce koalice Spolu.

V minulých týdnech to vypadalo, že ODS, lidovci a TOP 09 spolu do eurovoleb spíše nepůjdou. Teď je ale spojenectví podle informací Seznam Zpráv zase ve hře. A strany dostanou k posouzení první návrh, jak by společné tažení do Evropského parlamentu mohlo vypadat.

„Uzavřeli jsme jednání ve skupině Zdechovský za KDU, Stanjura za ODS a Jakob za TOP 09. Máme nějaký návrh, který se týká programu a financí, nyní ho posoudí orgány stran,“ popsal aktuální stav jednání lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Výhody pro malé strany

Právě Zdechovský by měl být lídrem za lidovce, u občanských demokratů to má být Alexandr Vondra. Za TOP 09 zatím jasno není, hovoří se o současném poslanci Luďku Niedermayerovi.

Společná kandidátka je výhodná hlavně pro dvě menší strany – průzkumy přímo na evropské volby zatím nejsou, v těch sněmovních se ale lidovci a TOP 09 pohybují kolem 5 procent, či dokonce pod nimi.

Jedna z věcí, které pomohly vyjednávání rozhýbat, je právě rozseknutí otázky kolem kandidatury Nerudové. Lidé blízcí vyjednávání popisují, že TOP 09 až dosud lavírovala, a v narážce na zvažované angažmá Nerudové říkají, že „strana měla možná jiné ambice“.

Když jednání s prezidentskou kandidátkou krachlo, pro TOP 09 je společná kandidátka s lidovci a občanskými demokraty přirozená volba.

„Danuše Nerudová byl jeden z plánů, stejně jako společná kandidátka Spolu. Kdyby ani to nevyšlo, museli bychom rychle přijít s nějakým náhradním řešením,“ řekl pod příslibem anonymity jeden z členů širšího vedení TOP 09.

Sama Markéta Pekarová Adamová se o eurovolbách bavit s novináři nechce s odkazem na to, že stále není nic definitivně dojednáno.

Jednání v posledních dnech pomáhá i to, že se do něj více vložil šéf ODS Petr Fiala. Ten je od začátku zastáncem společné kandidatury, ještě nedávno ale zdroje ze strany popisovaly, že „otevřeně nezavelel“.

Osobní spory

V ODS stále leží vedle sebe dvě koncepce a zejména sami europoslanci v čele s Alexandrem Vondrou se netají chutí jít do voleb samostatně.

Oficiálním argumentem je fakt, že ODS je v jiné frakci než TOP 09 s lidovci a před voliči se toto bude špatně vysvětlovat. Odpor je ale i v osobní rovině, kdy evropský lídr občanských demokratů nechce být na kandidátce s topáckým europoslancem Luďkem Niedermayerem a naopak.

Nutno dodat, že názorově jsou oba politici skutečně velmi rozdílní. Niedermayer, se kterým Markéta Pekarová Adamová minulý týden na pražské náplavce diskutovala s voliči o euru, přitom stále vyčkává, zda vůbec bude kandidovat.

Rozhodne se právě podle toho, jestli bude společná kandidátka. Nominace má i někdejší předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Nominací si velmi vážím a nikdy jsem kandidaturu nevyloučil. Kandidatura samotná závisí na dosud neznámých v osobním i politickém životě,“ uvedl pro Seznam Zprávy Kalousek.

Nejcitlivější otázka – jak budou rozdělena místa na kandidátce – podle informací Seznam Zpráv zatím dohodnutá není. Kandidáti všech stran se obávají volební matematiky: že je někdo přeskočí, případně se v konkurenci dalších dvou stran nedostanou na tak dobrá místa.

Zastánci společné kandidatury ale argumentují tím, že evropské volby budou prvním velkým střetnutím vládních stran s opozičním hnutím ANO Andreje Babiše. A byla by ostuda, kdyby kvůli samostatné kandidatuře neudělaly dost dobrý výsledek.

Tomáš Zdechovský navíc připomíná, že je potřeba posilovat značku Spolu i vzhledem k blížícím se krajským volbám a následujícím volbám do Sněmovny. To si uvědomuje i část ODS.

„Možná nás to připraví o jeden evropský mandát, ale na druhou stranu to jsou stále volby druhého řádu a my musíme myslet na sněmovní volby za dva roky,“ uvedl vlivný člen ODS.

S přispěním Ondřeje Koutníka a Michaely Rambouskové.

Reklama

Doporučované