Hlavní obsah

Politická realita je tristní, říká Nerudová k přijetí eura

Hostem Ptám se já byla bývalá prezidentská kandidátka a ekonomka Danuše Nerudová.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Vládní hnutí STAN získalo výraznou posilu pro evropské volby. Kandidátku totiž spolupovede někdejší prezidentská kandidátka, bývalá rektorka Danuše Nerudová. Proč si ke spolupráci vybrala právě Starosty?

Hostem Ptám se já byla bývalá prezidentská kandidátka a ekonomka Danuše Nerudová.

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) by mělo jít příští rok do voleb do Evropského parlamentu v čele s bývalým šéfem poslanců hnutí Janem Farským a právě Danuší Nerudovou, která vedla euronámluvy i s TOP 09. „Velmi pečlivě jsem zvažovala všechny možné důvody a znovu říkám: Pro mě bylo skutečně důležité, že STAN je liberálnější než topka. I moji voliči byli více liberální, proto jsem se rozhodla pro STAN,“ řekla Seznam Zprávám po oznámení kandidatury.

Starostové budou ve volbách kandidovat samostatně. Hnutí uvedlo, že kandidátku doplní o nezávislé osobnosti, které souzní s liberálními a proevropskými hodnotami. Ty by měla reprezentovat právě Nerudová, která chce jít do voleb s tím, že se chce postavit populismu a nabídnout mu alternativu.

Proč chce Nerudová do Evropy raději než do tuzemské politiky? Jak hodlá s europoslaneckým mandátem naložit? A jak se bude do eurovoleb zapojovat do politiky?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Proč jste si řekla, že právě tahle varianta je to nejlepší, jak s vaší voličskou podporou naložit? – Založení politické strany jsem nezavrhla, já vždycky vysvětluji, že teď v tuto chvíli nevidím prostor na politické scéně. Myslím si, že by to jenom rozmělňovalo síly. Což ale neznamená, že třeba za rok a půl nebo za dva nebude prostor.

2:00 Z členství v Evropské unii (EU) bychom mohli těžit více. Evropská unie je téma, které zajímá mladou generaci. Je velmi důležité, abychom byli schopni přenášet témata, která se v EU řeší, do domácí politiky. A naopak tam vidím velký průnik, protože dosud vlastně domácí a evropská politika byly hodně oddělené. Ono to velmi záleží na práci evropských poslanců, zda se rozhodnou přenášet ta témata do domácí politiky. Já si myslím, že to je velký hendikep, který máme, protože se potom na konci dne strašně divíme, co se událo v Evropské unii, co se událo v Bruselu.

3:30 Ale založení vlastní strany do budoucna tedy nevylučujete? – Nevylučuji, je to pořád otevřená varianta.

4:00 A nezklamala jste teď své voliče? – Naopak se snažím vysvětlovat právě to, že jsme země střední velikosti v srdci Evropy. Domnívám se, že i kampaň do Evropského parlamentu bude poměrně vyostřená, a já si nepřeji, abychom vystoupili z Evropské unie, já si myslím, že Česká republika nemůže takto v srdci Evropy vegetovat samostatně, aniž by byla členem EU. Chci napnout svoje úsilí k tomu, abychom ukázali, že EU bude taková, jakou si ji uděláme, že bychom měli opustit roli toho dítěte v koutě, které neustále říká, já to nechci, já to nechci, ale neumí definovat, co chce. Právě proto jsem se rozhodla, že budu kandidovat do Evropského parlamentu, rozhodně to není žádný útěk.

6:00 Proč jste nechtěla do české politiky? – Senát je poslední článek řetězce, de facto už je tím, který nemůže ovlivňovat zrod legislativy. Věnuji se roky evropské daňové politice, evropské rozpočtové politice, je to něco, co je mi blízké, vidím tam spoustu průniků a vidím obrovský deficit, který máme ve vysvětlování evropské přidané hodnoty. Také například nemáme programy podpory, aby Češi vstupovali do evropských institucí v porovnání s Poláky nebo Němci, na hlavu – na obyvatele – máme velmi nízký počet lidí v evropských institucích. Ráda bych se věnovala získávání mladých lidí proto, aby vstupovali do evropských institucí a neměli strach.

9:00 A když vás lidé kritizují, že jste si zvolila velmi dobře placenou trafiku, že to je jedna z nejlépe placených trafik na politické scéně, uráží vás takové komentáře? – Mě ty připomínky neuráží. To prostě pramení z toho, že velmi málo vysvětlujeme, co je náplň práce europoslance. Ty komentáře pramení z toho, že europoslanci nic nedělají, protože nejsou viditelní na domácí politické scéně. Já bych toto ráda změnila.

10:00 Která témata si chcete brát za svá?  Konkrétním tématem může být Euro 7 (emisní norma, pozn. red.), to je teď konkrétní téma, kde jsme se zase probudili skoro na konci. Je to norma, která se ukazuje, že je poměrně nesmyslná, protože ten trh je regulovaný už teď. No a je na nás, abychom se ozvali, abychom našli spojence. Pak téma jaderné energie. Green Deal změnila válka na Ukrajině. Je jasné, že energetickou soběstačnost nezvládneme bez jádra, a tak je potřeba k tomu třeba v Evropském parlamentu vyvinout úsilí a propojit to s domácí politikou. Nejdůležitější je prostě energetická soběstačnost a bezpečnost Evropské unie a samozřejmě potom je to evropský rozpočet.

11:00 Budete jako své eurotéma brát přijetí eura? – Já jsem zastánce přijetí eura, ale vidím celou řadu překážek na cestě k jeho přijetí, které nikdo neřeší. Já osobně si nemyslím vzhledem k těm procedurám a zejména k politické realitě, že je možné, abychom do roku 2030 přijmuli euro. (…) Jsem připravena otevřít podporu eura, ale musí to být zasazeno do nějaké politické reality, která je teď poměrně tristní.

12:30 Vy jste řekla v rozhovoru pro Hospodářské noviny, který jste dala hned poté, co bylo zveřejněno, že budete kandidovat za hnutí STAN do Evropských voleb, že by vás celkem lákalo i křeslo eurokomisařky. Nebylo to předčasné? – Tak já jsem odpověděla na otázku, zda náhodou moje kandidatura za STAN nesouvisí s tím, že STAN má právo navrhovat evropského komisaře. A celá odpověď zněla, že jsem žádnou takovou nabídku nedostala, čili je to věc, která je v rovině spekulací. – A je kuloární dohoda s hnutím STAN o tom, že máte slíbené křeslo eurokomisařky? – Taková dohoda není.

17:00 Vy máte na kandidátce STAN vést osobnosti, které to budou? – Máme nějaký seznam osobností, který diskutujeme. Kompletní znění budeme vědět někdy koncem roku nebo v lednu. – Ale co to bude za osobnosti? Vybírá je Danuše Nerudová? – Jsou to osobnosti, které odvedly práci v regionech, a samozřejmě že je nevybírá Danuše Nerudová, Danuše Nerudová může osobnosti navrhovat. Ale pořád je to kandidátka STAN, takže STAN má zásadní slovo v tom, kdo bude a nebude na té listině.

19:00 Bude na kandidátce také současný europoslanec Stanislav Polčák? – Nebude. – Byla to nějaká vaše podmínka? Ptala jste se? – Byla jsem ujištěna, že kandidovat nebude. – Bylo to pro vás důležité? – Ano.

19:30 Narážím pochopitelně na kauzu Dozimetr. Nakolik jste zvažovala, jestli tohle je něco, co by vás odradilo od spolupráce s hnutím STAN? – Já jsem byla ujištěna o tom, že strana přijala takové vnitřní procedury, aby se něco podobného už v budoucnosti nestalo.

20:30 Znamená váš vstup do evropských voleb a potenciální zvolení – protože ta šance je pochopitelně velmi vysoká –, že se nebudete účastnit příštích prezidentských voleb, nebo to spolu vůbec nesouvisí? – To spolu vůbec nesouvisí.

22:00 Je pro vás přijatelné, aby Pavel Blažek zůstal ministrem spravedlnosti? – To je otázka, na kterou nemohu odpovídat, protože nejsem členem žádné politické strany, ale můj osobní občanský názor je takový, že to samozřejmě musí vyhodnotit pan premiér, zda to jednání bylo až za hranou toho, co je pro pana premiéra únosné. V tuto chvíli nedisponuji dostatkem informací, já vidím jenom tu mediální tvář, kterou Pavel Blažek má. – To byla ale vyhýbavá odpověď. – Myslím, že to vysvětlení bylo velmi nešťastné, málo uvěřitelné, že zrovna pršelo. Dnes se mají sejít špičky koaličních stran, pevně věřím, že buď vysvětlení bude dostatečné, anebo dostatečné nebude a pak samozřejmě musí následovat nějaké kroky. – A ta první odpověď vás neuspokojila? - Ta první odpověď mě neuspokojila.

25:00 Neděsí vás to, že jste spojila svoji příští politickou kariéru s hnutím STAN coby stranou vlády, která má extrémně nízkou podporu veřejnosti? – Mě to neděsí, protože ta vláda dělá, co je potřeba. Ano, můžeme diskutovat o tom, jestli to dělá obratně, či neobratně, v tuto chvíli bohužel v té komunikační rovině spíše neobratně. Dělají nepopulární kroky, ale dělají kroky, které jsou potřeba. Našli k tomu odvahu. Takže v expertní rovině z toho žádný strach nemám, ale velmi bych si přála, aby vláda výrazně nastartovala nějakou komunikaci, protože v některých oblastech komunikace úplně chybí.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované