Hlavní obsah

Vlevo dole: STAN nabídl Nerudové ještě významnější post

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Danuše Nerudová se rozhodla vyrazit do eurovoleb se Starosty.

Reklama

Článek

Boj o Danuši Nerudovou skončil. TOP 09 ostrouhala a prezidentská aspirantka se objeví na eurokandidátce hnutí STAN. Čím nakonec Starostové Nerudovou přesvědčili, že jsou lepší volba?

„Starostové mohli Nerudové dát jasnou nabídku a čelní místa kandidátky. Na rozdíl od TOP 09, která stále ještě nemá jasno, zda nepůjde dohromady se Spolu – a na takové kandidátce by byla pořádná tlačenice,“ říká Lucie Stuchlíková.

Ale hlavně, Starostové podle zákulisních informací Nerudové nabídli ještě významnější post: eurokomisařku. Na obsazení místa má podle dohody v pětikoalici nárok právě STAN. A ačkoli kolem funkce krouží ministr průmyslu Josef Síkela, hovoří se také právě o Nerudové.

„Nemyslím si, že Nerudové by vyhovovalo být jednou z mnoha v Evropském parlamentu. Eurokomisařka více odpovídá jejím ambicím. Je ale otázka, zda by nám její jméno zajistilo skutečně významné portfolium,“ dodává Dolejší.

Není podvod na voliče kandidovat do parlamentu, a přitom mířit na jinou funkci? Ve kterých stranických sekretariátech vypukla po dnešním oznámení panika? A jak se budou na eurokomisařku Danuši Nerudovou tvářit v ODS?

Poslechněte si Reaktor v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované