Hlavní obsah

Vlevo dole: Máme návod, jak zastavit opoziční obstrukce

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Přeborník v obstrukcích Tomio Okamura.

Reklama

Článek

Ve Sněmovně se kvůli korespondenční volbě rozpoutalo takové peklo, že se z toho srolovaly ponožky i autorům podcastu Vlevo dole.

Opozice chce za každou cenu zabránit přijetí korespondenční volby, což je zjevně účelové, protože ji v zahraničí nikdo nevolí. Koalice chce přijetí za každou cenu protlačit. A účelové je to taky, protože ji tam naopak volí hodně.

Poslechněte si aktuální epizodu Vlevo dole:

Výsledkem je sněmovní bitva, opoziční obstrukce a rekord Tomia Okamury, na který bychom nejradši všichni zapomněli. A taky praskající nervy koaličních poslanců, kteří se debatu marně pokoušejí utnout. Jenže jednací řád jim to nedovoluje a k jeho změně se nikdo nemá.

„Já bych navrhoval, ať si sedne koalice a opozice a dohodnou změny, které budou platit třeba až od roku 2030. Jen tak se situace odblokuje,“ navrhuje Václav Dolejší.

Každopádně spor o korespondenční volbu bude muset proběhnout za stávajících pravidel. Koalice argumentuje zjednodušením voleb. Opozice straší, že volby nebudou důvěryhodné – a  nahrává jí to, že koaliční návrh obsahuje chyby.

„Vlastně mě fascinuje, kolik energie tomu politici věnují. Je to přece jen technikálie, jakým způsobem odevzdat hlas. Ano, má to být pořádně vymyšlené a zabezpečené, ale není to politická otázka,“ myslí si Lucie Stuchlíková.

Kolik voličů nachytal Vít Rakušan výjezdem do Karviné? Vezme to ANO po příštích volbách takzvaně „na Trumpa“? A jak dopadl test korespondenční volby v režii Vlevo dole? Poslechněte si čerstvou epizodu v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované