Hlavní obsah

Vlevo dole: Už žádné „přizdihráčství“. Vládní idylka končí

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Menší vládní strany se hlásí o slovo.

Reklama

Článek

Zřejmě definitivně končí tolik oceňovaná jednota pětikoaliční vlády, která se navenek nehádá a oznamuje jen výsledné kompromisy. V roce 2024, kdy zemi čekají troje volby, se lídři menších vládních stran snaží vystoupit ze stínu premiéra Petra Fialy z ODS.

Poslechněte si aktuální epizodu Vlevo dole:

Koaliční partneři znervózněli, že nejsou tolik vidět a mají slabé preference. A proto začali být aktivnější a přicházet s vlastními návrhy a iniciativami.

„Nejviditelnější je akce Víta Rakušana ze Starostů, který už prý nechce hrát při zdi a chystá šňůru debat po celé republice, kde se chce vymezovat vůči některým krokům kabinetu. Podle ODS je to podraz, on tím ale chce zachytit zklamané voliče vlády, aby všichni neodešli k Babišovi,“ říká v podcastu Václav Dolejší.

Zvýšenu aktivitu ovšem nevidíme jen u Starostů. Piráti si do vedení zvolili nové místopředsedkyně, které na lídra Ivana Bartoše tlačí, aby byl ve vládě pořádně vidět. Jinak podle nich nemá cenu v koalici zůstávat.

„A stejné je to i v KDU-ČSL, kde zespoda sílí tlak na rezignaci Mariana Jurečky. A to nejen kvůli večírkové aféře, ale hlavně kvůli rekordně nízkým preferencím strany. Někteří lidovci mají pocit, že se v koalici Spolu úplně rozpustili. Chtějí změnu, chtějí stranou nějak zatřást,“ doplňuje Lucie Stuchlíková.

Koho podcasteři vybrali lidovcům jako předsedu? Jí Vít Rakušan Nutellu? A řekne to Fialovi? Čerstvou epizodu Vlevo dole si pusťte v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované