Hlavní obsah

Vlevo dole: Pokud Babiš neubere na agresivitě, prezidentem se nestane

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Obytňák a boj proti rakovině. Andrej Babiš odstartoval kampaň nekampaň.

Reklama

Článek

První výjezd Andreje Babiše za voliči, který oficiálně není prezidentskou kampaní, ale nápadně ji připomíná, ukázal slabinu šéfa ANO i jeho PR týmu. Babiš jako by si neuvědomoval, že ve druhém kole prezidentské volby si nevystačí se svými obvyklými recepty.

„Babiš zase předvedl svůj repertoár nadávání na všechny – na vládu, na novináře. Kdo ho nevolí, je automaticky nepřítel. To funguje na jeho stálých 30 procent voličů, skalních příznivců. Jenže ve druhém kole jich potřebujete 50 procent a 1 hlas,“ říká reportér Václav Dolejší.

Podle autorů politického podcastu Vlevo dole bude zajímavé sledovat, jestli se Babišova PR mašina dokáže přeorientovat na úplně jiný typ kampaně, který musí být do značné míry nekonfliktní a musí oslovit i voliče mimo bublinu.

„Myslím, že Andreji Babišovi tohle vůbec nepůjde. Tým ho určitě proškolí, aby působil státnicky, ale pak ho v druhé větě někdo něčím rozčílí a starý Babiš bude zase zpět,“ myslí si Lucie Stuchlíková.

Cesta obytňákem polepeným slogany „za Babiše bylo líp“ není úplně typická předvolební kampaň – expremiér lidem na náměstích nic neslibuje ani neláká na žádné konkrétní volby. Cíl je ale jasný: připomenout osobně voličům značku Babiš.

Kromě ní bude druhým trumfem podle Václava Dolejšího téma boje s rakovinou. To si Babiš chystal už před minulými sněmovními volbami, ale částečně mu ho překazil covid. „Že s tím prezident nic nezmůže, nevadí. Každá prezidentská kampaň je plná témat, která se hlavy státu vůbec netýkají. Téma rakovina zafunguje, protože každý s ní má v rodině smutnou zkušenost,“ myslí si Lucie Stuchlíková.

Sluší kroj víc exministryni Schillerové, nebo ministryni Hubáčkové? Čeká ANO v Praze zase ostuda s kandidátem na primátora? A co si Andrej Babiš skutečně myslí o Břeclavi? Celou epizodu si poslechněte v přehrávači v úvodu.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované