Hlavní obsah

Vlevo dole: Sledujeme rozklad státu

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Co brání tomu, aby stát poskytoval svým občanům kvalitní služby?

Reklama

Článek

Připusťme si to: stát selhává. Jakmile jakýkoliv úřad čelí většímu náporu, okamžitě se hroutí. Na vině je pravěká byrokracie postavená na papírování, tedy chybějící digitalizace státní správy.

Pár konkrétních případů. Před úřady práce stojí fronty lidí, kteří žádají o příspěvek na bydlení. Lidé mířící do předčasné penze čekají na vyměření důchodu déle, než je zákonem stanovená hranice 90 dnů. Žáci ucházející se o místa na středních školách žijí týdny v nejistotě kvůli chaosu kolem přijímaček. A dětské skupiny, které suplují chybějící mateřské školky, dostávají od státu pozdě peníze na provoz.

Jak je to vůbec možné? Téma pro politický podcast Vlevo dole a jeho autory, reportéry Václava Dolejšího a Lucii Stuchlíkovou.

Poslechněte si další epizody Vlevo dole

„Zmíněné problémy tady byly vždycky, jen nebyly tolik vidět. Dokud nehoří, nic neřešíme. Když se teď potíže nakupily a znásobily, tak to státu najednou vybouchlo pod rukama,“ míní Dolejší.

Mnohé by usnadnila a vyřešila tolik vzývaná digitalizace, ale státní správa jí brání – jako každé jiné změně. „Pokud politici nemají sílu, vůli a odvahu, tak reformy fungování státní správy neprosadí. A asi moc nemají, mnozí o tom v minulosti hodně mluvili – a pak nic,“ dodává Stuchlíková.

Proč je ve státní správě tolik „sirů Humphreyů“? Běží software na Ministerstvu práce a sociálních věcí na děrné štítky? A kolik lidí se dneska domluví jazykem Cobol? Pusťte si celou epizodu se zbrusu novými rubrikami!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované