Hlavní obsah

Vlevo dole: Jak si to Okamura v Liberci rozdal s Rajchlem

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Tomio Okamura s Jaroslavem Foldynou a zatím ještě s klidným úsměvem.

Reklama

Článek

Liberečtí národovci tuhle středu nevěděli, kam dřív skočit. Odpoledne na náměstí řečnil Okamura a jeho SPD, v podvečer do města přijel se svojí show konkurent Jindřich Rajchl ze strany PRO. Značná část voličů byla na vážkách a pro jistotu si přišla poslechnout obě akce. Stejně jako autoři politického podcastu Vlevo dole.

Demonstraci Tomia Okamury narušila skupina Romů, která celou dobu hlasitě kritizovala jeho rétoriku proti „nepřizpůsobivým“. Okamura – který už je zvyklý hlavně na prostředí svého facebooku, z něhož jsou všichni kritici vykázáni – na takovou situaci nebyl připraven.

„Byl viditelně zaskočený, že je takto přímo konfrontován. V jednu chvíli úplně ztratil nervy a akce se mu rozpadla na vzájemné nedůstojné překřikování s davem,“ hodnotí Lucie Stuchlíková.

U konkurenční strany PRO to byla jiná selanka – celé vystoupení energického Jindřicha Rajchla a jeho kolegů připomínalo spíš stand-up komedii. Na publikum se několik hodin z pódia valila kritika vlády, prezidenta a EU prokládaná těmi nejprimitivnějšími vtipy.

„Je to šikovně vymyšlené. Lidé odtud neodcházejí jen s pocitem, že je všechno špatně a každý je chce okrást, ale že se i zasmáli. Být Okamurou, mám docela strach,“ myslí si Václav Dolejší.

Co je nejlepší politická akvizice Tomia Okamury? Dá se kampaň utáhnout jako trapný stand-up? A vyhraje epický souboj SPD–PRO nakonec někdo třetí? Poslechněte si reportážní speciál Vlevo dole!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované