Hlavní obsah

Vlevo dole: Starostové dokončili českou deziluzi z politiky

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Policejní zásah na pražském magistrátu je další tvrdou ránou pro hnutí STAN.

Reklama

Článek

STAN řeší další skandál, proti kterému ty předchozí vypadají jako besídka v mateřské školce. Teď už bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček byl obviněn kvůli korupci v dopravním podniku. A to v rámci organizované skupiny, jejíž hlavou byl Michal Redl – muž, jenž se vyhnul soudu v kauze Radovana Krejčíře jen díky údajné duševní chorobě. Nechybí konspirační byty, placené společnice a kokain.

„Je to další deziluze českého voliče z politiky. Po všech korupčních skandálech různých stran selhali i Starostové, ti slušní, ti čistí, ti skauti,“ komentuje to Václav Dolejší.

Hnutí se teď snaží tvářit, že jde jen o selhání jednotlivce, o kterém nikdo nic nevěděl. Je ale jisté, že varovné signály měli dlouho dopředu – a že jde do tuhého, muselo být jasné nejpozději v únoru, kdy se informace o Hlubučkově vyšetřování objevila i v médiích.

Vít Rakušan ale podle všeho neměl v ruce tak silné důkazy ani takovou sílu ve straně, aby se Hlubučka zbavil. Obviněný náměstek ovšem nebyl jediný, kdo s Redlem udržoval styky – šlo třeba o bývalého místopředsedu Stanislava Polčáka nebo ministra školství Petra Gazdíka. Gazdík kontakty bagatelizuje a popisuje je jako „společenské“.

„Vůbec nechápu, proč by se politik měl s takovým člověkem bavit na jakékoli úrovni. Minimálně to není moc politicky chytré,“ říká Lucie Stuchlíková.

Starostové právě prohráli volby v Praze, výrazně je to ale oslabí i celostátně. Strana na podzim svolává mimořádný sjezd, na kterém bude volit nové vedení. „Je šance dostat do vedení novou krev,“ míní Václav Dolejší.

Je pražský dopravní podnik prokletý? Kdo podle vás vyhraje cenu za chucpe roku a proč je to právě Andrej Babiš? A sedí k mafiánům víc jachty, nebo leghornky? Čerstvý Reaktor si pusťte v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované