Hlavní obsah

Vlevo dole: Jak zastavit Babišova rekordní čísla? Fiala musí zatřást vládou

Foto: TikTok Aleny Schillerové, Seznam Zprávy

Alena Schillerová se na svém TikToku umí docela odvázat.

Reklama

Článek

Kdyby se teď konaly volby, Andrej Babiš by slavil se ziskem 39 procent. Částečně díky tomu, že „doluxoval“ menší strany, ale také díky útoku na mladší voliče.

U těch ANO tradičně spíš propadalo, podle sociologa Pavla Ranochy z agentury Kantar se ale čísla poslední dobou zlepšují. Babišovi politici lákají mladé například pomocí videí na sociální síti TikTok.

Poslechněte si čerstvý Reaktor Vlevo dole:

Ve virtuálním prostoru čínské sítě zatím dominuje opozice – kromě ANO i SPD. Ostatní strany nové prostředí buď nesměle oťukávají, nebo se mu rovnou vyhýbají.

Václav Dolejší nemůže uvěřit, že by ANO banálními klipy mladé lidi mohlo přesvědčit. „To musí mít nějaké sdělení, ne? Tancuješ a pak řekneš, že budeš legalizovat taneční drogy, to by dávalo smysl,“ diví se v podcastu Dolejší.

ANO podle něj není pro mladé voliče uvěřitelná strana: „Je to strana pro starší lidi, pro důchodce. Musela by pro mladé reálně něco udělat.“

Podle Lucie Stuchlíkové na to ale jde moc vědecky. „Z čísel vyplývá, že ANO cílí na ty méně vzdělané mladé. Pro ty to může být vůbec první a taky jediné setkání s nějakým politikem. Je to pole neorané. Otázka je, jestli je to opravdu dostane k volbám,“ říká Stuchlíková.

Mladé voliče strany podle ní až doteď spíš ignorovaly – je jich málo a ještě mají mizernou voličskou docházku: „Jenže pat v preferencích mezi opozičním a vládním táborem je čím dál výraznější. Už není kde brát, a tak i mladí můžou být lákavou skupinou.“

Jsou mladí odolnější vůči populismu? Kde je hranice mezi geniální marketingovou strategií a sebeparodií? A má Petr Fiala točit videa, jak drbe prase na zádech hráběmi? Poslechněte si celý Reaktor v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované