Hlavní obsah

Vlevo dole v zákulisí: Jak se zhroutil sen o manželství pro všechny

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Hlasování o citlivém zákoně ve svůj prospěch mistrně využilo hnutí ANO.

Reklama

Článek

Manželství pro všechny ve Sněmovně zase neprošlo. A nepomohl ani ústupek jeho podporovatelů z řad vládních poslanců, který by ponechal název manželství jen pro svazek muže a ženy.

Poslechněte si speciální epizodu Vlevo dole:

Podcast Vlevo dole byl u celodenního, mimořádně vyhroceného jednání ve Sněmovně. A sledoval všechno zákulisní lobbování, které se na poslední chvíli odehrávalo.

„U manželství pro všechny zafungovala konzervativní koalice ANO, ODS a KDU-ČSL. Prošel minimalistický návrh, pod nímž se skrývá rozšíření registrovaného partnerství o některá práva – nesrovnává ale zcela to nejdůležitější, rodičovská práva,“ shrnuje Václav Dolejší.

Podporovatelé manželství pro všechny neskrývali zklamání - zároveň ale někteří z nich se zatnutými zuby podpořili návrh, který ustupuje jak v názvu, tak v právech.

„Převládl pocit, že něco je lepší než nic. Ale je otázka, jestli to tak skutečně je. Protože tohle debatu o rovných právech zabetonuje na roky dopředu,“ myslí si Lucie Stuchlíková.

Co nakonec rozhodlo? Kdo se s kým spojil? A co jsme odposlechli za dveřmi? Pusťte si celou reportáž Vlevo dole v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované