Hlavní obsah

Vlevo dole: Jak vznikla roztržka se Slováky? Fico naštval i kliďase Fialu

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Čeká nás další „pomlčková válka”?

Reklama

Článek

Česko zmrazilo mezivládní konzultace se Slovenskem, tedy projev dosavadních mimořádně dobrých vzájemných vztahů. Proč a jak k této diplomatické facce došlo, řeší politický podcast Vlevo dole.

Poslechněte si aktuální Reaktor:

„Úroveň vztahů se Slovenskem se na vládě řešila už před několika týdny, ještě před jednáním premiérů V4. Bouchlo to ale až teď, kvůli setkání slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára s jeho ruským protějškem Sergejem Lavrovem,“ líčí Lucie Stuchlíková.

Ministři za STAN chtěli tuto záležitost projednat v bodě různé, premiér osobně ale celou věc přednesl hned jako první bod jednání. Na tom, že vyslat vzkaz do Bratislavy je potřeba, byla v kabinetu shoda. Řešily se hlavně nuance - zda konzultace zrušit, přerušit, či odložit.

A také to, jak vybruslit z faktu, že na konec března je v Praze naplánovaná schůzka ministrů zahraničí V4, včetně již zmíněného Blanára.

Na český krok už reagoval i Robert Fico naštvaným videem, kde českou vládu obvinil z toho, že - narozdíl od něj, mírotvůrce - má zájem na pokračování války na Ukrajině.

„Pořád nechápu, proč a kdy se Fico změnil, že dokáže takhle obhajovat novodobého Hitlera,“ diví se Václav Dolejší. A připomíná, že podobnou rétoriku má ale i řada českých politiků.

„Jen si poslechněte Tomio Okamuru nebo Andreje Babiše, podle kterých je pomoc Ukrajině jen prodlužováním války. Jako kdybyste byli u přepadení ženy, ale nepomohli byste jí, protože to by bylo další násilí,“ dodává Dolejší.

Kolik Čechů teď emigruje do slovenské země zaslíbené? Sledujeme pokračování „pomlčkové války? A jede už Jana Černochová v tanku na Bratislavu? Aktuální bleskový Reaktor si pusťte v přehrávači v úvodu!

Česko-slovenská roztržka

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované