Hlavní obsah

Rozkol se Slovenskem. Česká vláda ohrozila vzájemné vztahy, říká Fico

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiéři Robert Fico a Petr Fiala při nedávném summitu V4 v Praze.

Reklama

aktualizováno •

Česko v reakci na kroky slovenské diplomacie ve vztahu k Rusku odloží společná jednání kabinetů obou zemí. Podle premiéra Fialy není možné zastírat výrazné rozdíly. Slovenský premiér Fico se brání, že chce jen mluvit o míru.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Česká vláda otevřeně přiznává, že po nástupu slovenského kabinetu Roberta Fica se zhoršily vzájemné vztahy. Na svém středečním zasedání rozhodla o odložení společných jednání kabinetů obou zemí. Informaci Seznam Zprávám před oficiálním oznámením potvrdil člen kabinetu, po jednání to oznámil premiér Petr Fiala (ODS).

„Nepovažujeme za vhodné, abychom uskutečnili v příštích týdnech či měsících mezivládní konzultace s vládou Slovenské republiky,“ prohlásil Fiala po zasedání kabinetu. Podle něj o tom Praha už Bratislavu informovala.

„Není možné zastírat, že existují výrazné rozdíly v názorech na některá klíčová zahraničněpolitická témata,“ vysvětlil premiér.

Jednání s Lavrovem bylo problematické, říká Fiala

České rozhodnutí následuje jen několik dní poté, co slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár jednal se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem. Ke schůzce došlo v sobotu na diplomatickém fóru v turecké Antalyi. Fiala toto jednáni označil za „problematické“, důvodů je ale podle něj víc.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) prohlásil, že Česko si přeje mít dobré vztahy se Slovenskem na mezilidské i politické úrovni a bude pokračovat ve spolupráci na různých projektech.

„Rozkol“ v pohledu na zahraničněpolitická témata ho ale prý osobně nenechává chladným. Přerušení konzultací, jak ministr rozhodnutí nazval, proto Lipavský podpořil. Premiér Fiala mluvil o jejich odložení.

Rozdělená V4

Premiéři Polska, Slovenska, Maďarska a Česka se v úterý po více než dvouleté pauze potkali v Praze na visegrádském summitu. Jednání popsali jako „nelehké“ a debatu jako „těžkou“. Podle Orbána Visegrád „dál žije“.

„Naši partneři na druhém konci světa rozumí tomu, že bezpečnost Evropy ovlivňuje bezpečnost celého světa. Proto mě trochu mrzí, že kolegové na Slovensku to nevidí úplně stejně,“ prohlásil Lipavský.

„Pokud se Slovensko snaží o diplomacii na obě strany, tak zkušenost je taková, že většinou zůstanete na jedné straně,“ dodal ministr. Zjevně tak reagoval na slova Roberta Fica o tom, že Slovensko usiluje o suverénní zahraniční politiku komunikující se všemi stranami.

Podle Lipavského bude ale pokračovat komunikace mezi jednotlivými resorty. Už 21. března se v Praze mají setkat ministři zahraničí Visegrádské skupiny, tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska.

Fico: Česká vláda podporuje válku, my mluvíme o míru

Fico ve videu zveřejněném na sociální síti Facebook rozhodnutí Prahy kritizoval. Jeho vláda prý nebude nikdy vystavovat hluboké slovensko-české vztahy žádnému ohrožení.

„Bereme na vědomí, že česká vládní garnitura se je rozhodla ohrozit jenom proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině, zatímco slovenská vláda chce otevřeně mluvit o míru,“ prohlásil slovenský premiér.

Zahraniční politiku jeho země prý kroky české vlády neovlivní. Fialův kabinet je podle něj na Slovensku kdykoli vítaný, i když další společné jednání bylo odloženo na neurčito.

„Když hodnotově oslabíme zahraniční politiku, můžeme ztrácet přátele. Je mi líto, že se to děje. Za své pozice se nadále budu snažit vztahy mezi Slovenskem a Českem upevňovat,“ komentovala české rozhodnutí na Facebooku slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Mezivládní konzultace jsou setkání premiérů a členů vlád, která symbolizují nadstandardní vzájemné vztahy. Se slovenským kabinetem se jich dosud uskutečnilo osm. Česká vláda podobně jedná i s vládami na Ukrajině, v Izraeli nebo v Polsku.

Český a slovenský kabinet společně jednaly poprvé v říjnu 2012 v Uherském Hradišti a v Trenčíně. Naposledy oba kabinety jednaly společně v dubnu 2023 opět v Trenčíně, když slovenský kabinet vedl Eduard Heger.

Loni v listopadu po společné schůzce premiéři Fiala a Fico avizovali, že se další mezivládní konzultace uskuteční na jaře 2024. K tomu teď z rozhodnutí české vlády nedojde.

Český a slovenský přístup ke konfliktu na Ukrajině a ruské agresi se začal výrazně lišit po nástupu vlády premiéra Roberta Fica loni na podzim. Významné rozdíly v názorech na rusko-ukrajinskou válku potvrdili premiéři i při nedávném summitu států Visegrádské skupiny v Praze.

Ficovy proruské postoje tento týden zkritizoval ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák. „Slovensko se vydalo vlastní cestou, která neprospívá ani jemu,“ řekl v pořadu Seznam Zpráv Ptám se já.

Podle ministra hrozí Slovensku v EU izolace. „Ať se zeptá u Putina,“ glosoval pak plánované stažení italské protivzdušné obrany ze Slovenska, které Fica překvapilo.

Konflikt s nizozemskou ambasádou v Praze

Prahy se týká i další diplomatická roztržka. Slovenské ministerstvo zahraničí si totiž předvolalo nizozemskou velvyslankyni v Bratislavě Gabriellu Sancisiovou. Důvodem je debata v české metropoli o politické situaci na Slovensku, kterou nevládní organizace Centrum pro informovanou společnost uspořádala v prostorách poskytnutých nizozemskou ambasádou.

Slovenské ministerstvo označilo akci, která se bude konat ve čtvrtek, za zasahování do vnitřních záležitostí. Organizátory zkritizovalo za to, že na debatu pozvali unijní diplomaty v Česku, s výjimkou zástupce Slovenska.

Reklama

Doporučované