Hlavní obsah

Itálie stahuje ze Slovenska systém protivzdušné obrany. Fico: „Kdo nás ochrání?“

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Slovenský premiér Robert Fico na snímku z pražské návštěvy.

Reklama

Aktuálně na Slovensku operuje 145 italských vojáků se systémem protivzdušné obrany SAMP/T Mamba na letecké základně Malacky-Kuchyňa. Jsou součástí předsunuté přítomnosti NATO.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Itálie plánuje stáhnout ze Slovenska svůj systém protivzdušné obrany. O víkendu to ve videopříspěvku na sociální síti oznámil slovenský premiér Robert Fico, kterého zprávy z Říma pohoršily.

„Od italské vlády jsem dostal avízo, že ze Slovenska bude stažen italský systém protivzdušné obrany, který nám na rok půjčili, protože ho potřebují na jiném místě,“ konstatoval Fico. A obratem se ptá, kdo teď bude chránit slovenské atomové elektrárny a další strategické cíle. „Nejdříve darovala předchozí vláda Ukrajině funkční masivní ruský systém protivzdušné obrany S-300. Pak jsme tu měli chvilku americké patrioty, ty jsou pryč. Nyní odejdou i Italové,“ prohlásil Fico.

Před čím by chtěl Fico, který je známý svými proruskými postoji, slovenské elektrárny chránit, neupřesnil.

Řím v pondělí informace potvrdil s tím, že přece nejde o žádné překvapení. „Nasazení systému SAMP/T na Slovensku bylo dočasným opatřením. Konec na začátku letošního dubna byl plánován v rámci dohod uzavřených mezi oběma zeměmi a v širším kontextu i v rámci NATO,“ stojí v prohlášení italského ministerstva obrany.

Server Aktuality.sk píše, že na Slovensku nyní operuje 145 italských vojáků se systémem protivzdušné obrany SAMP/T Mamba na vojenské základně Malacky-Kuchyňa coby součást předsunuté přítomnosti NATO.

„Předsunutá přítomnost na Slovensku je logickým důsledkem krize a války na Ukrajině. Mnohonárodní bojové uskupení na Slovensku vlastně jen doplňuje a posiluje obranyschopnost Ozbrojených sil Slovenské republiky,“ popsal misi před dvěma lety její první velitel, Čech Tomáš Unzeitig.

SAMP/T Mamba

  • Systém protivzdušné obrany středního dosahu na pevnině (SAMP/T).
  • Jedná se o novou generaci protivzdušné obrany, kterou společně vyvinuly Itálie a Francie. Je určený k zachycení a likvidaci široké škály vzdušných hrozeb, včetně letadel, střel s plochou dráhou letu a taktických balistických střel.
  • Systém může současně sledovat a reagovat na více cílů, což poskytuje robustní obranu proti leteckým útokům.
  • Srdcem systému SAMP/T je raketa Aster 30, schopná zachytit cíle na vzdálenost přesahující 100 kilometrů a v nadmořských výškách od 50 metrů do 20 kilometrů.
  • Systém SAMP/T se skládá z několika klíčových prvků, včetně svislého odpalovacího zařízení, multifunkčního radaru Arabel a střediska řízení plus samotných raket.

Zprávy si povšimli i na Ukrajině

Informace, že Slovensko, které pod novým premiérem odmítá podporovat Kyjev, přijde o protivzdušnou obranu, zaregistrovala i média na Ukrajině.

Například tisková agentura RBC-Ukraine v této souvislosti připomíná Ficova slova, že Bratislava nepodpoří poskytování vojenské pomoci Ukrajině. „Bratislava údajně již nemůže pomáhat, protože potřebuje udržovat svou obrannou schopnost,“ poznamenává autorka Kateryna Serohina.

Reklama

Doporučované