Hlavní obsah

Ať se Fico zeptá u Putina, kdo mu bude bránit nebe, říká ministr

Hostem Ptám se já je ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Slovensko se vydalo vlastní cestou, která neprospívá ani jemu, myslí si český ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák. Podle něj se tak Bratislava může dostat do mezinárodní izolace.

Hostem Ptám se já byl ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN).

Když Dvořák před měsícem na vlastní pěst jmenoval svého zmocněnce pro přijetí eura, vyvolal v koalici roztržku. Premiér Petr Fiala, jehož ODS je odpůrcem eura, okamžitě svolal vůbec první dohodovací řízení pětikoalice. A pozice zmocněnce byla zrušena.

Dvořák poté odmítal, že by šlo o zradu koaličních partnerů. Podle něj je ale potřeba debatu o euru v Česku posunout a vláda by měla udělat pro přijetí evropské měny maximum. „Jako ministr si mohu jmenovat zmocněnce pro cokoliv,“ říká nyní Dvořák s tím, že ho roztržka v koalici mrzí.

Kritizoval i proruské postoje slovenského premiéra Roberta Fica. „Slovensko se vydalo vlastní cestou, která neprospívá ani jemu,“ myslí si Dvořák s tím, že našim východním sousedům hrozí v EU izolace. „Ať se zeptá u Putina,“ glosoval plánované stažení italské protivzdušné obrany ze Slovenska, které Fica překvapilo.

Nejde v případě eura jen o snahu zviditelnit hnutí STAN před eurovolbami? Jak vážná je situace u našich sousedů na Slovensku?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Vy jste téměř celoživotním diplomatem. Jak je možné, že se diplomatovi stane něco tak nediplomatického, jako byl ten váš krok se jmenováním zmocněnce pro přijetí eura? - Já jsem byl vždycky diplomat povoláním, ale nikdy jsem nebyl diplomat povahou. Čelím bohužel marně nařčení, že jsem udělal něco, co je v rozporu s mými kompetencemi, což není pravda. Já jsem jako každý ministr oprávněn jmenovat si svého zmocněnce prakticky pro cokoliv a vycházel jsem z toho, že to je moje pravomoc a že to s nikým konzultovat nemusím.

4:30 Neříkáte si, že jste možná trochu jako politik prohrál tím, že jste udržel svého zmocněnce pár hodin? - On toho stihl docela hodně a ještě stihne, protože bude dělat to, co měl dělat jako zmocněnec, jenom se to bude jmenovat poradce. Je zván do spousty debat, kulatých stolů, mediálních vystoupení. A o nic jiného nešlo než o to, abychom vnesli do té debaty nějaký kvalifikovaný expertní hlas, kterým rozhodně pan kolega Zahradník disponuje. A aby to byl jiný pohled než ten můj čistě politický. Vy se ptáte, jestli to zpětně hodnotím jako správný krok. Mě strašně mrzí, že to evidentně nabouralo nějakou základní důvěru.

5:00 Nakonec to nebyla ODS, kdo s tím měl největší problém. Byla to topka. Ale tomu jejímu postoji skutečně nerozumím dodneška. Protože si myslím, že náš společný cíl je dostat se co nejblíže k euru nebo alespoň tomu systému ERM II. A speciálně z té strany jsem ten úporný odpor jaksi úplně nečekal a trošku mě zaskočil a dodneška mu úplně nerozumím. - Tak ono to je dlouho jejich politické téma, oni ho ventilují hlasitěji. - To bych se nechtěl přít, kdo a jak hlasitěji, my ho ventilujeme celou dobu stejně.

6:00 Ale ty reakce jste přece musel čekat. - Já se přiznávám, ano, předpokládal jsem, že to vyvolá nějakou debatu, o to šlo. Ale nepředpokládal jsem, že budu okamžitě postaven před kárný soud. A najednou jsem se ocitl na tom pranýři sám a moji předpokládaní potenciální spojenci se postavili proti tomu, tomu jsem nerozuměl.

14:00 Významným evropským tématem je právo veta. Jaký k tomu vláda teď zaujímá postoj? - Můj názor není úplně totožný s názorem celé vlády, respektive pana premiéra. Pan premiér to i po našich několika debatách deklaruje tak, že to je pro nás červená linie, že my se prostě o právu veta v tuhle chvíli bavit nechceme. Já se naopak domnívám, že je to věc, o které se bavit stejně dříve nebo později budeme muset.

14:30 Rozhodování už stejně většinovým systémem probíhá a zkušenost s fungováním jedné nejmenované země nám ukazuje, že právo veta je nesmírně nebezpečný nástroj, chopí-li se ho někdo, kdo je ochoten ho zneužít.

15:00 A váš jasný názor je tedy, že byste podpořil zrušení práva veta? - Úplně takhle jednoznačný bych nebyl. Jsem ale připravený diskutovat možnosti. Například, že by právo veta fungovalo teprve ve chvíli, kdy se ho zmocní dva nebo tři, nebo že by ta kvalifikovaná většina musela být větší. (…) Samotné Maďarsko by to zablokovat nemohlo, to znamená, muselo by si sehnat ještě 2–3 další partnery. V tuhle chvíli bych jednoho na politické scéně viděl, takže proto si myslím, že by to měly být možná raději tři země.

22:00 (k situaci evropských zbrojovek) Už to říkám opakovaně. Já mám hrozně rád pohádku Tři veteráni, kde je Monte Alba, kde buď lijí písmenka, když je mír, a tisknou knížky a noviny. Nebo pak, když přijde těžká doba, válka, tak se lijí kule. A Evropa dlouho váhala s tím, aby jednoznačně vyhlásila, že teď je čas lít kule, že se zkrátka musíme přeměnit na válečnou ekonomiku. Protože jsme v bytostném ohrožení. Rusko už tři roky intenzivně zbrojí a v tuhle chvíli je kousek od našich hranic a nelze vyloučit, že by se mohlo dostat i blíže.

25:30 Jaká je budoucnost formátu Visegrádské čtyřky a jak se vám teď spolupracuje s novou administrativou na Slovensku? - Je to jenom doklad o tom, že všechny čtyři země Visegrádské čtyrky mají demokracii a nikdy dopředu nevíte, jak dopadnou volby a kdo tam bude příštím lídrem. A to rozložení sil nebo rozložení názorů se zkrátka mění. Současné chování či výroky pana premiéra Fica jsou samozřejmě něčím, nad čím bych řekl, po vzoru pana prezidenta Klause, zvedám obočí a dělám si červené nesouhlasné vlnovky. Protože to je skutečně daleko za způsobem, jakým se k Ukrajině staví všechny ostatní členské země, dokonce včetně Maďarska.

27:00 Už jsem slyšel výzvy, ať okamžitě z V4 vystoupíme. Ono to moc nejde, protože V4 nemá žádnou strukturu, ze které byste mohla vystoupit, a je to jenom na rozhodnutí těch jednotlivých hráčů, jak moc intenzivně spolu budou do budoucna komunikovat a jak moc často se budou scházet a která témata budou otevírat.

28:00 Za sebe musím říci, že jsem se rozhodl pro nejbližší období spíš svoje kontakty se slovenským partnerem omezit.

29:00 Je pro vás přijatelné, že se slovenský ministr zahraničních věcí sešel s ruským ministrem zahraničí Lavrovem? - Určitě to je další ze signálů, že Slovensko se vydalo vlastní cestou, která rozhodně neprospívá ani jednotě Evropské unii, ale myslím si, že v konečném důsledku ani Slovensku.

29:00 A je to hra, které, popravdě řečeno, moc nerozumím. Protože si neumím představit benefity, které případně Slovensko může z té příchylnosti nebo servilnosti vůči Putinovu režimu získat. Možná hrají o nějaké lacinější suroviny nebo něco na ten způsob, protože Slovensko je samozřejmě závislé na tranzitu z Ruska. Tak možná, že tenhle primitivní ekonomický zájem je tím hlavním.

29:30 Dostává se Slovensko do mezinárodní izolace? - Já se obávám, že to je vývoj, s kterým se dá počítat, nebo který může nastat.

30:00 Itálie teď velmi čerstvě oznámila, že ze Slovenska stahuje svůj protivzdušný systém, který chrání strategické cíle na Slovensku. Robert Fico se potom veřejně ptal, kdo tedy bude jejich strategické cíle chránit? - Asi Rusko, ať se zeptá u Putina, když je teď takový kamarád a je potřeba oddémonizovat Vladimira Putina, tak třeba by mu Rusko poskytlo ochranu. Nevím, žertuju, samozřejmě. - Je tenhle postoj Itálie reakcí na proruské postoje slovenské vlády, nebo ne? - Mohu jenom spekulovat, jestli to tak je, nebo ne, ale v diplomacii se na tyhle vzkazy hraje docela hodně, takže si myslím, že to může být reakce.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované