Hlavní obsah

Nesourodý Visegrád v Praze. Ficovi cukalo obočí, ale odjíždí spokojený

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Premiéři Robert Fico, Donald Tusk, Petr Fiala a Viktor Orbán na summitu V4 v Praze.

Reklama

aktualizováno •

Premiéři Polska, Slovenska, Maďarska a Česka se v úterý po více než dvouleté pauze potkali v Praze na visegrádském summitu. Jednání popsali jako „nelehké“ a debatu „těžkou“. Podle Orbána Visegrád „dál žije“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Fico, jdi domů, do Ruska“ nebo „Fico a Orbán, zbabělé putinovské podržtašky“.

Hesla, která měla na plakátech skupinka demonstrantů před Lichtenštejnským palácem na pražské Malé Straně, mířila na předsedy vlád Slovenska a Maďarska.

Při příjezdu Viktora Orbána a Roberta Fica na summit premiérů Visegrádské skupiny (V4) demonstranti pískali a skandovali „hanba“. Protestu předcházely Ficovy nevybíravé výroky o válce na Ukrajině a jeho a Orbánova dlouhodobá rétorika vstřícná k putinovskému Rusku.

Slova slovenského premiéra v pondělí vyvolala nebývale ostrou reakci českého premiéra Petra Fialy (ODS) i staronového předsedy polské vlády Donalda Tuska. Oba dokonce kvůli slovenskému a maďarskému přístupu k válce na Ukrajině vyjádřili pochybnosti, zda má V4 další smysl.

Své postoje oba ladili ještě těsně před summitem. Český premiér následně rétoriku o V4 trochu mírnil s tím, že pokoušet se o středoevropský dialog je důležité. „Zkusme to,“ řekl.

Tusk naznačil, že Ficovi a Orbánovi připomene, proč Visegrádská skupina vlastně v 90. letech vznikla: Aby státy posilovala, ne naopak.

Setkání na letišti

Zatímco Fiala jednal s Tuskem ve Strakově akademii, Orbán s Ficem se sešli k rozhovoru před summitem V4 v letištním salonku. A podle přítomných médií tam panovala velmi dobrá nálada.

Zdálo se proto, že místo Visegrádské čtyřky jde spíš o dvě „visegrádské dvojky“.

Po summitu na tiskové konferenci v Lichtenštejnském paláci zaznělo, že i když byla diskuze premiérů věcná a otevřená, rozdíly v přístupu k Ukrajině trvají.

„Shodneme se ve dvou věcech: Ruská agrese je hrubým porušením mezinárodního práva a tento postoj sdílejí všechny čtyři naše země. Shodneme se i na tom, že je potřeba pomáhat Ukrajině. Lišíme se v tom, jaká ta forma pomoci má být,“ prohlásil Fiala.

„Nebudu tajit, nemělo by to smysl, že se lišíme v názorech na příčiny ruské agrese i na způsobech řešení,“ dodal.

Polský premiér Donald Tusk kladl v obšírnějším úvodu důraz na svobodu a základy V4, ve kterých je podle něj společný odpor proti sovětskému impériu. Když zmínil, že kromě knížek Václava Havla četl i knížky slovenského autora a Ficova kritika Martina Šimečky, slovenskému premiérovi výrazně zacukalo obočí.

„Jsem si jistý, že přátelství mezi našimi národy potrvá bez ohledu na to, kdo bude premiérem, ale musíme si vyjasnit i naše společné zájmy. Zásady, které stály u zrodu V4, by se měly projevit i v našich postojích k Ukrajině,“ řekl dál. „Po dnešním setkání jsem opatrným optimistou,“ dodal.

Tusk také řekl, že je Putin válečný zločinec a jediným důvodem války na Ukrajině je ruská agrese. „Tady není místo k diskuzi. Nedá se vyjednávat o tom, kdo je viník a kdo oběť,“ prohlásil.

Jeho slova záhy zpochybnil Viktor Orbán, podle nějž „nebylo dnešní jednání nejlehčí“. Tuskova slova odmítl s tím, že „viníci války se určují až po konci války“. Maďarsko si podle něj klade jen otázku, jak se válka dá ukončit, a navrhuje „strategický klid“ i v otázkách morální odpovědnosti.

„Visegrád žije, Visegrád je důležitý,“ dodal v úterý maďarský premiér.

Robert Fico ocenil, že se na jednání ani chvilku nenudil. „Bylo to jedno z nejpodstatnějších jednání pro budoucnost V4,“ řekl lídr strany Směr s tím, že šlo o „obsahově mimořádně náročnou schůzku“.

Podle svých slov věří, že po konci války na Ukrajině bude Visegrádská skupina důležitým subjektem.

Pondělní summit v Paříži nicméně označil za militantní a zopakoval, že mu tam chyběla jakákoli zmínka o míru. V tom mu posléze oponoval český premiér. „Moje hodnocení pařížského summitu je naprosto odlišné - zabýval se tím, jak dosáhnout míru,“ prohlásil.

Fico pak dál opakoval své výroky o Ukrajině. Dotazy novinářů ho nenechávaly klidným a novinářce RTVS se snažil skočit do řeči.

+13

AKTUALIZACE: Doplnili jsme další podrobnosti z tiskové konference.

Reklama

Doporučované