Hlavní obsah

„Víme, kdo je agresor.“ Visegrádská dvojka ladila noty na Fica a Orbána

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Premiéři Petr Fiala a Donald Tusk ve Strakově akademii.

Reklama

Krátce před pražským summitem Visegrádské skupiny jednali ve Strakově akademie premiéři Česka a Polska. Oba politici si notovali. Donalda Tuska prý dokonce překvapilo, jak moc.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Polský premiér a předseda Občanské platformy Donald Tusk v úterý ráno poprvé od svého návratu do vládní funkce dorazil do Prahy. V sídle české vlády ho přivítal premiér Petr Fiala z ODS.

Premiéři Česka a Polska jednali ve Strakově akademii jen hodinu před začátkem pražského summitu Visegrádské skupiny (V4). Čtveřice státníků se měla sejít v 11 hodin v Lichtenštejnském paláci na Malé Straně, ale jednání Fialy s Tuskem se o chvíli protáhlo.

„Setkání mezi čtyřma očima bylo mnohem delší, než jsme původně plánovali,“ řekl Fiala a pochválil si vzájemné vztahy. V Česku se ve druhé polovině roku uskuteční i společné jednání vlád obou zemí.

Co s Visegrádem?

Podle Fialy má smysl vést ve formátu Visegrádské čtyřky dialog a pokoušet se o něj. „Jsou věci, na kterých se s partnery neshodneme,“ připustil premiér s odkazem na Slovensko a Maďarsko a téma války na Ukrajině. „Jsou tu ale středoevropská témata, na kterých se máme pokoušet najít shodu. Zkusme to,“ dodal.

Podle Tuska bude téma budoucnosti V4 předmětem úterního summitu.

Co Praha znamená pro Varšavu?

Česko je od výměny polské vlády na okraji zájmu Varšavy. Ta má totiž větší ambice, orientuje se hlavně na větší a významnější země.

„Když jsem letěl do Prahy, osvěžil jsem si v paměti obsah deklarace, která je základem Visegrádské skupiny. Vznikla, aby státy byly nezávislé, řídily se zásadami vlády práva, byly moderní, nezkorumpované a respektovaly západní lidskoprávní standardy a práva menšin,“ řekl Tusk na novinářský dotaz, co dál s V4.

Kolegům Viktoru Orbánovi a Robertu Ficovi prý na schůzce obsah zakládajícího dokumentu V4 připomene. Jeho principem bylo, aby se státy V4 posilovaly, ne naopak, dodal polský premiér.

Tusk po jednání mluvil i o společných polských a českých zájmech, hodnotách i názorech na mezinárodní dění. Shoda podle polského premiéra, k překvapení jeho samého, panovala ve všech aspektech diskuze s Fialou.

Schůzka „V2“ naznačuje novou realitu politického štěpení ve Visegrádu, které spočívá hlavně v přístupu k ruské agresi proti Ukrajině. Oba politici už v pondělí zkritizovali slovenského premiéra Roberta Fica za jeho proruskou rétoriku a relativizování války na Ukrajině.

Fiala po jednání s Tuskem podotkl, že se zcela shodují v pohledu na Ukrajinu a ruskou agresi na Ukrajině. „Víme, co je potřeba dělat. Víme, kdo je agresor a kdo je oběť. O těchto věcech nepochybujeme a jsme připraveni silně podporovat Ukrajinu,“ řekl český premiér v kontextu Ficových výroků.

„Naší morální a politickou povinností je podporovat Ukrajinu v její obraně před ruskou agresí,“ uvedl v úterý v Praze Tusk. Vlády v Polsku a v Česku nazval „dvěma proevropskými a proukrajinskými kabinety“. Zároveň mluvil o hájení společných zájmů zemědělství i průmyslu zemí V4.

V pondělí oba premiéři zapochybovali nad dalším smyslem visegrádské spolupráce. Úterní summit má budoucnost V4 otestovat.

„Není moje největší radost setkávat se s kolegy, s nimiž v řadě věcí a klíčových věcech nesouhlasím. Ale musíme diskutovat, někdo to dělat musí. Nejjednodušší by bylo se nebavit, ale pak by mohla být veškerá pomoc EU (Ukrajině, pozn. red.) zablokovaná,“ řekl v pondělí český premiér.

Tusk pouhý den před summitem V4 prohlásil, že pražská schůzka ukáže, zda má Visegrád vůbec další smysl. Naznačil, že některé představitele států V4 nepovažuje za demokraty.

Donalda Tuska v Praze ještě čeká odpolední jednání na Hradě s prezidentem Petrem Pavlem.

Reklama

Doporučované