Hlavní obsah

Fico mluví o ješitnosti, Lipavský kontruje „užitečnými idioty“

Foto: FB/LadislavKamenickyOfficial

Slovenský premiér Robert Fico při rozhovoru se členy své vlády.

Reklama

aktualizováno •

Roztržka v česko-slovenských vztazích pokračuje. Premiér Robert Fico mluví o tom, že Praha z ješitnosti ohrožuje české vztahy. Šéf české diplomacie Jan Lipavský zase pro slovenský server řekl, že pohár trpělivosti přetekl.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Česká vláda může kdykoliv přijet na Slovensko a bude v zemi vítána, řekl na své čtvrteční tiskové konferenci slovenský premiér Robert Fico. Šéf strany Směr znovu komentoval zhoršení vztahů mezi Českem a Slovenskem.

Kabinet Petra Fialy totiž ve středu oznámil, že pozastavuje společné mezivládní konzultace se slovenskou vládou. Důvodem je odlišný postoj ke konfliktu na Ukrajině, která čelí ruské agresi.

Fico ve čtvrtek uvedl, že odmítá, aby někdo z čistě politických důvodů ohrožoval „fantastické vztahy“ mezi Čechy a Slováky. Už ve středu večer tvrdil, že se je česká vládní garnitura rozhodla ohrozit jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině.

Česko-slovenská roztržka

„Snad nebudeme ohrožovat vztahy mezi Slováky a Čechy kvůli ješitnosti nebo kvůli nějakým cílům, které nemají nic společného s česko-slovenským spolužitím,“ citovala Fica ČTK.

Premiér také zopakoval, že posílání zbraní na Ukrajinu je „zabíjení Slovanů“.

Česká vláda podle něj může kdykoliv přijet na Slovensko a bude v zemi vítána. „Nebudou ji vítat na Slovensku vykřikující aktivisté se směšnými transparenty a trubkami, ale budou ji vítat lidé s květy,“ narážel podle ČTK na summit V4, který se minulý týden konal v Praze. Proti Ficovi a Viktoru Orbánovi tehdy protestovala skupina odpůrců.

Lipavský o nevhodné atmosféře

Stav česko-slovenských vztahů komentoval ve čtvrtek i český ministr zahraničních věcí Jan Lipavský z Pirátů. V rozhovoru pro server Aktuality.sk mimo jiné řekl, že vzájemné vztahy ohrožují zejména Ficovy výroky.

„I ten následný komentář, ve kterém obvinil českou vládu z toho, že podporujeme válku na Ukrajině, je úplné obrácení reality,“ řekl český ministr. Pro setkání vlád podle něj nepanuje vhodná atmosféra.

Lipavský také řekl, že Česko nepodporuje appeasement čili politiku ústupků vůči agresorovi.

„Když se naši někteří čeští politici zkoušeli bavit se Západem i Východem, tak většinou skončili pouze na Východě a ještě si z nich udělali užitečné idioty. Myslím, že příklad našeho bývalého prezidenta Miloše Zemana je toho důkazem,“ říká šéf české diplomacie v rozhovoru.

Dodal, že v Česku se slovenskou proruskou rétorikou došla trpělivost. „Pohár se postupně naplňoval, až přetekl,“ říká dál Lipavský. Konkrétně uvedl Ficovy výroky o summitu v Paříži i schůzku slovenského ministra zahraničí se Sergejem Lavrovem.

Slovenská otočka

Robert Fico po svém návratu k moci loni v říjnu zastavil vojenskou pomoc bránícímu se Kyjevu ze státních zásob. Slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár se o uplynulém víkendu sešel v Turecku s ruským kolegou Sergejem Lavrovem.

Fico rovněž oznámil, že byla zrušena na čtvrtek plánovaná akce na nizozemské ambasádě v Praze o politické situaci na Slovensku.

Kvůli ní si ve středu slovenské ministerstvo zahraničí předvolalo velvyslankyni Nizozemska v Bratislavě a vyjádřilo výhrady ke konání akce, jejímž pořadatelem byla nevládní organizace Centrum pro informovanou společnost.

Ta ve středu uvedla, že velvyslanectví jen poskytlo pro konání prostory. Podle slovenského Denníku N se bude setkání nakonec konat na jiném místě.

Reklama

Doporučované