Hlavní obsah

Čaputová rozumí důvodům, jimiž Fiala zdůvodnil odložení společného zasedání vlád

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové v půlce června končí mandát. Ilustrační fotografie.

Reklama

Slovenská prezidentka na návštěvě Česka uvedla, že kromě vztahu na úrovni vlád jsou vztahy s Českou republikou silné a přátelské. Řekla také, že rozumí, proč premiér Fiala neuspořádá konzultace kabinetů obou zemí.

Článek

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová rozumí důvodům, kterými premiér Petr Fiala (ODS) zdůvodnil neuspořádání mezivládních konzultací českého a slovenského kabinetu. Řekla to v pondělí novinářům u budovy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze, kde uctila památku obětí prosincové střelby. Doufá v to, že se v obou zemích podaří nenávist nahrazovat respektem, protože nenávist je podle ní vždy následována tragédií.

Vztahy mezi státy jsou aktuálně napjaté. Země výrazně rozděluje náhled na konflikt na Ukrajině a na podporu napadeného státu. Fiala po jednání vlády předminulý týden oznámil, že se neuskuteční plánované společné zasedání kabinetů obou zemí, což vyvolalo kritiku mimo jiné slovenského premiéra Roberta Fica.

Čaputová uvedla, že na všech ostatních úrovních kromě vlád jsou vztahy silné a přátelské. „Jsou tu jisté důležité, dokonce až hodnotové rozdíly, pokud jde o zahraniční politiku. To je to, co komunikoval premiér Fiala. Musím říct, že rozumím tomu, jak to zdůvodnil. Některá vyjádření představitelů vlády Slovenské republiky považuji za nešťastná,“ řekla prezidentka.

Prezidentka dále poznamenala, že pokud někteří vládní zástupci hovoří o tom, že se Evropská unie snaží o to, aby se na Ukrajině zabíjeli nebo likvidovali Slované, nepovažuje to za šťastné. Je podle ní logické, že to vyvolává nějaký způsob reakce. „Ale je množství témat a kroků, které je důležité dále komunikovat, spolupracovat a vysílat i signály sblížení,“ dodala.

Novinářům také řekla, že po prezidentských volbách na Slovensku, v nichž neobhajuje mandát a jejichž první kolo se uskuteční v sobotu a druhé případně 6. dubna, plánuje rozlučkové návštěvy. Symbolicky poslední se uskuteční právě v Česku, a to v posledním týdnu před koncem jejího mandátu, který připadá na 15. červen.

Reklama

Doporučované