Hlavní obsah

Bývalý diplomat: Fialův krok k Ficovi vnímám jako silný výraz znechucení

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Slovenský premiér Robert Fico na návštěvě Prahy.

Reklama

Bývalí diplomaté, které oslovily Seznam Zprávy, hodnotí kladně krok vlády Petra Fialy, která přerušuje konzultace se slovenskou vládou. Opoziční strany to kritizují.

Článek

Premiér Petr Fiala (ODS) oznámil, že česko-slovenské mezivládní konzultace se v příštích týdnech či měsících neuskuteční. Vláda to nepovažuje za vhodné.

České rozhodnutí následuje jen několik dní poté, co slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár jednal se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem.

Příliš dramatický Fico

Podle slovenského premiéra Roberta Fica se česká vládní garnitura rozhodla ohrozit slovensko-české vztahy jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině

Seznam Zprávy oslovily bývalé diplomaty s tím, jak hodnotí rozhodnutí české vlády.

Michael Žantovský byl pět let velvyslancem v USA, později působil jako ambasador v Izraeli a ve Velké Británii. Podle něj jde o mírný výraz diplomatického nesouhlasu a ten byl podle Žantovského ze strany české vlády namístě.

„Nesmí se zbytečně nafukovat, protože společná zasedání vlád jsou výrazem nadstandardních vztahů mezi dvěma zeměmi. Tím, že se tentokrát konzultace nebudou konat, se vztah vrátil na standardní úroveň. Dramatický moment do toho vnesl premiér Fico, který o tom mluvil, jako kdyby to byl konec česko-slovenských vztahů,“ řekl Žantovský ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Rozhovor se slovenským poslancem

Česká vláda ve středu vyslala symbol a na těch je diplomacie postavená, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy slovenský opoziční poslanec Juraj Krúpa.

Obdobný názor má i bývalý diplomat v Rusku a analytik Vladimír Votápek.

„V tomto případě se toho chytla česká i slovenská média. Určitě to je silný signál. Považuji to za správný krok. Krok premiéra Fialy vnímám jako přátelské gesto, jako silný výraz znechucení, který může Ficovi nebo případně části slovenské veřejnosti pomoci dát zpětnou vazbu,“ myslí si.

Stínová vláda ANO vyzvala Fialův kabinet, aby nedělal aktivistickou zahraniční politiku. Šéf hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš na síti X uvedl, že nynější předseda vlády Petr Fiala (ODS) úplně ničí česko-slovenské vztahy.

Opoziční poslanec a místopředseda zahraničního výboru Jaroslav Bžoch (ANO) pro Seznam Zprávy uvedl, že se mu také nelíbí jednání s Lavrovem. Je ale toho názoru, že i přesto by Česko mělo mít mezivládní konzultace nadále.

„Kde jinde si to můžeme vyříkat z očí do očí a zároveň přijít na to, co k tomu slovenského ministra vedlo. Slovensko je historicky náš nejbližší partner a my se máme snažit o udržení našich dobrých vztahů a zároveň můžeme na slovenskou vládu i nějak působit a vysvětlovat naše obavy a postoje. Zavřít aktivisticky ‚dveře‘ nikam nepovede,“ napsal v SMS zprávě.

Naopak poslanec a předseda zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09) krok vlády označuje za správný. „Všechno má své hranice. Není to jen o symbolu, je to i praktická stránka věci. Neumím si představit, jak by takové jednání o tématu zahraniční politiky probíhalo. Ruskou propagandu stačí poslouchat z Kremlu.“

Česko a Slovensko se v zahraniční politice liší zejména v postoji k válce na Ukrajině. Zatímco Česká republika napadenou zemi podporuje i vojensky, Slovensko poskytovat materiál z armádních zásob nehodlá. Česká vláda považuje za problematické například i setkání slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára s ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Reklama

Doporučované