Hlavní obsah

Australský soud zbavil kardinála Pella obvinění ze zneužívání

Foto: Profimedia.cz

George Pell.

Reklama

Australský nejvyšší soud dnes v odvolacím řízení překvapivě zbavil obvinění kardinála George Pella, který si odpykával šestiletý trest vězení za sexuální zneužití chlapců.

Článek

Osmasedmdesátiletý Australan Pell, který byl do loňského února jako prefekt ekonomického sekretariátu třetím mužem Vatikánu, byl nejvýše postaveným katolickým duchovním uvězněným za sexuální zneužívání. Ve vazbě si odseděl více než rok z vyměřeného šestiletého trestu.

Pell má být propuštěn z vazby ještě dnes.

Loni v březnu byl uznán vinným, že se v 90. letech jako arcibiskup provinil vůči dvěma chlapcům ve věku 13 let. Jeden z nich zemřel v roce 2014 ve svých 31 letech na předávkování heroinem, proti Pellovi tak během procesu vypovídal jen druhý z nich. Ten soudcům popsal, že Pell se v roce 1996 po nedělní mši před ním a před druhým hochem v sakristii melbournské katedrály obnažil, osahával je na genitáliích a masturboval. Přinutil je také k orálnímu sexu.

Letos v březnu nejvyšší australský soud rozhodl, že se s ohledem na údajné nedostatky v argumentaci obžaloby začne zabývat Pellovým odvoláním. Pellovi obhájci tvrdí, že prvoinstanční soud nerozhodl správně, když shledal Pella „bez důvodných pochybností vinným“. Podle obhajoby není mimo jiné možné, že by tehdejší arcibiskup Pell zůstal s chlapci po nedělní mši v sakristii pět až šest minut sám a nikdo jiný tam za tu dobu nepřišel.

Reklama

Doporučované