Hlavní obsah

Automobilky vstupují do éry elektromobilů. S Čechy bude největší práce, zjistil průzkum

Úplně nejmenší zájem o přechod na ekologičtější variantu mají právě Češi.Video: Karolína Štuková, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Zatímco se většina automobilek připravuje na přechod k elektromobilitě, převážná část řidičů ji stále příliš nefandí. Podle průzkumu EON jen velmi málo potencionálních kupců nových aut uvažuje o přechodu z běžného spalovacího motoru na elektrický pohon.

Článek

Průzkumu se zúčastnilo asi 10 tisíc řidičů z Německa, České republiky, Dánska a dalších evropských zemí.

Podle něj průměrně jen 16 % řidičů uvažuje o přechodu z běžného benzinového nebo naftového pohonu na ten elektrický. Zveřejnila to společnost EON ve svém průzkumu.

Úplně nejmenší zájem o přechod na ekologičtější variantu mají právě Češi. Navzdory strachu ze změny klimatu preference stojí stále na straně benzinových vozidel. Hlavním důvodem je podle respondentů hlavně praktičnost a široká síť benzinových stanic. Dalším důvodem jsou také vysoké pořizovací náklady. Například vlajková loď E-Golf společnosti Volkswagen AG řidič v základní verzi pořídí asi za 35 900 eur. To je v přepočtu téměř milion korun. Jde zhruba o dvojnásobek proti autům se spalovacím motorem. Klasický Golf nebo Škodu Octavia můžete mít už za necelého půl milionu.

Podle údajů Německého Spolkového svazu energetiky a vodohospodářství (BDEW) na německých silnicích jezdilo z celkového počtu 47 milionů osobních vozidel jen 420 tisíc elektrických nebo hybridních aut. Podle údajů úřadu pro motorovou dopravu minulý měsíc Německo na svých silnicích zaregistrovalo 5001 nových elektromobilů. To je přibližně dvojnásobek oproti minulému roku.

„V zemích Evropské unie bylo v roce 2018 registrováno více než 300 tisíc nových osobních automobilů s externím nabíjením (pozn. 150 003 elektromobilů a 151 844 plug-in hybridů), což představovalo podíl na všech nově registrovaných osobních automobilech 2 %, tzn. každý 50. nově registrovaný osobní automobil byl buď elektromobilem nebo plug-in hybridem. V České republice se elektromobily a plug-in hybridy podílely v roce 2019 jen 0,38 % na všech nově registrovaných osobních automobilech, tzn. jen každý 263. nově registrovaný osobní automobil byl tzv. do zásuvky. Abychom se přiblížili k evropskému průměru, musel by být podíl nově registrovaných elektromobilů a plug-in hybridů více než pětinásobně vyšší,“ říká Jindřich Frič, ředitel Centra dopravního výzkumu.

Zájem o elektromobily je podle EON nejvyšší v Rumunsku a Itálii, kde až 36 % řidičů uvažuje o elektrické variantě vozidla.

Podle šéfa nezávislého německého institutu pro automobily a mobilitu (CAM) Stefana Bratzela je elektromobilita na cestě zaznamenat průlom na hlavních automobilových trzích, očekává jej ale až po roce 2020. Bratzel také zdůraznil, že je pozoruhodné, jak se prodeji elektromobilů daří porážet trh jako celek. Tento trend se ovšem týká pouze čistých elektromobilů, prodej plug-in hybridních vozidel v současnosti klesá, upřesňuje analytik.

Reklama

Doporučované